Sterilizálni kezdik a Pablo Escobar után megmaradt vízilódiaszpórát

ÁLLAT
2021 október 16., 11:33

1993-ban ölték meg a világhírű kolumbiai drogbárót, Pablo Escobart, és azóta okozott gondot a hatóságoknak, hogy mit kezdjenek az egzotikus állatokért rajongó férfi hagyatékával, írja a BBC.

photo_camera Fotó: RAUL ARBOLEDA/AFP

Escobar ugyanis több ritka állatot, például két vízilovat is beszerzett illegálisan, és a nőstény és a hím víziló románcából azóta egész kis helyi vízilódiaszpóra nőtt ki, melyek a drogbáró egykori birtoka körül garázdálkodnak.

A kolumbiai környezetvédők szerint a mostanra 80 vízilófősre duzzadt csoport a legnagyobb Afrikán kívül élő csorda lehet az egész világon, és az invazív állatok sok problémát okoznak a helyi ökoszisztémának. Ezért a kormány végül az állatok sterilizálásába fogott, és egy vegyi anyaggal kezelve őket eddig mintegy 24 állatot tett nemzőképtelenné.

photo_camera Fotó: RAUL ARBOLEDA/AFP

1993-ban, amikor rajtaütöttek a Hacienda Nápoles névre keresztelt luxusbirtokon, az ott talált egzotikus állatok többségét állatkerteknek adományozták, de a vízilovak maradtak. Egy kolumbiai biológus, Nataly Castelblanco szerint logisztikailag nehézkes lett volna a vízilovak szállítása, ezért dönthettek úgy a hatóságok, hogy maradjanak a vízilovak. Vélhetően mindenki arra számított, hogy az állatok idővel meg fognak halni, tette még hozzá. Ugyanakkor a vízilovaknak nincs természetes ragadozója Dél-Amerikában, és a hatalmas birtokon békében élő vízilópár mindennapjait vízilócsikók kezdték színesíteni, és idővel a vízilovak elkezdték átvenni az irányítást a környéken, a Magdalena folyón közlekedve.

A vízilovak környezeti hatását vizsgáló kutatók szerint a nagytestű állatok képesek helyi fajokat kiszorítani, és károsan hathatnak a helyi vízi ökoszisztémákra is.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.