2021 október 23., 15:14

Karácsony Gergely: Jó magyarnak lenni nem azt jelenti, hogy gyűlölünk másokat

Ünnepelni, emlékezni és felkészülni jöttünk - kezdte Budapest főpolgármestere, aki Márki-Zay Péter javára lépett vissza az előválasztáson.

Fel kell készülnünk a szelíd forradalmunkra - mondta Karácsony. Felidézte 1956. október 23-át, a köztársasági eszme születésnapját. Mind közös hazánkként akarunk tekinteni Magyarországra, közösen kell felelősséget vállalnunk egymásért - mondta. Megkérdőjelezni azt, hogy valaki a nemzet része-e, nem helyes, és aki így tesz, az nem méltó a hatalomra. Nem kérünk abból, hogy politikusok megmondják nekünk, hogyan legyünk magyarok, hogyan kell rendesen viselkednünk - folytatta. 1956 letépte a nemzeti trikolorról a hazug politikai jelképét.

Harminc évvel ezelőtt hittünk abban a köztársaságban, amiért talán nem küzdöttünk eleget. Jött egy gonosz, cinikus politikai kalandor, aki felszámolta a köztársaságot, hogy még több pénzt és hatalmat szerezzen - mondta. De a mai nap is születésnap. Akik ott vannak akár csak lélekben is, mind részt vesznek a negyedik köztársaság születésében. Magyarországot újra közös hazánkká fogja tenni - kiáltotta.

Nekünk most sok szempontból könnyebb a dolgunk, mint hatvan évvel ezelőtt, mert a mostani zsarnokságot nem támogatják külföldi tankok. De ezt a zsarnokságot, a bálványt, amit le kell dönteni, „mi hoztuk létre magunknak” saját kishitűségünkből, szorongásainkból. Itt az ideje, hogy büszke, reményteli magyarok legyünk - mondta. „Jó magyarnak lenni nem azt jelenti, hogy gyűlölünk másokat”.

Amikor összefogást hirdetünk, akkor nemcsak politikáról van szó. Minden azért teszünk, hogy a szétszakított, szétlopott hazát felszabadítsuk és újraegyesítsük. Ezt a negyedik köztársaságot, ezt az új közös hazát közösen kell felépítenünk hazaszeretetből, áldozatvállalással és rengeteg munkával - mondta Karácsony.

Saját áldozatvállalásáról azt mondta, köszöni mindenkinek a szavazatát, akik őt támogatták, és köszöni, hogy megértették, elfogadták, még ha nehéz szívvel is, hogy ő a közös jó érdekében visszalépett.

Bár ez a szelíd forradalom, ami ránk vár, közös feladat lesz, mondta. Olyan vezető kell, aki a szeretetet hozza el a gyűlölet helyett. És ez az ember szerinte Márki-Zay Péter.

photo_camera Fotó: botost/444.hu