2021 október 23., 15:22

Márki-Zay Péter: Ti is bármilyen ellenséget le tudtok győzni

Boldog születésnapot Magyarország, és boldog karácsonyt és remélhetőleg boldog húsvétot is - kezdte beszédét Márki-Zay Péter, az előválasztás nyertes miniszterelnök-jelöltje.

Hogy mi történt 1956. október 23-án? Sok ember unt meg sok dolgot - mondta. Például a koncepciós pereket, az agitációt, a lehallgatást, a megfigyelést, hogy mindig egy kiválasztott csoportot kellett utálni. Ebből lett nekünk is elegünk most.

Márki-Zay szerint a fiatalok elkezdtek beszélgetni, vitatkozni, tüntetni, majd csatlakozott hozzájuk az értelmiség és a gyári munkások. Létrejött az egység. Ha visszanézünk, hogy ezek a fiatalok voltak a kicsik, azok a kicsik, akik mi vagyunk, a hatalom és pénz nélküliek. A kicsik forradalma volt, akik elzavarták a nagy gyereket, aki elvette az uzsonnájukat. Akikhez csatlakoztak a nagyok.

Ti is bármilyen ellenséget le tudtok győzni - bátorította hallgatóságát Márki-Zay. Szerinte az összefogás a lényeg, amikor az orosz tankok ellen küzdöttek, nem azt nézték, hogy a másik melyik párthoz tartozik, milyen ideológiát képviselnek. Október 23-án teljes nemzeti összefogás volt - mondta.