Bocsánatot kér és sérelemdíjat fizet a rendőrség a jogsértő módon alsóneműre vetkőztetett nőnek

jog
2021 október 26., 10:06
comments 1

A Pest megyei rendőrfőkapitány levélben kér bocsánatot Gáspár Tündétől, mert „ruházat-átvizsgálás” címén váci rendőrök alsóneműre vetkőztették, holott erre a törvény szerint nem lett volna lehetőségük - jelentette be a Magyar Helsinki Bizottság, mely a roma asszonyt képviselte. „Igazi elégtétel ez nekem. De nemcsak nekem, hanem a többi cigány embernek is. Számunkra különösen fontos, hogy ez esetben a rendőrség elismerte: hibázott. Eddig nem volt ilyenben részünk. A mostani igen biztató” – mondta a rendőrség bocsánatkérésével kapcsolatban Gáspár Tünde.

Az asszonyt 2019 decemberében aközben igazoltatták a rendőrök, hogy buszra várt Vácon, majd felszólították, hogy menjen velük a rendőrségre. Egy lopás gyanúsítottját keresték, bár az eset azelőtt történt, hogy Gáspár Tünde aznap Vácra érkezett volna. A fogva tartás során alsóneműre vetkőztették. A nő nem vitatta, hogy a rendőröknek intézkedni kellett, mert valóban hasonlított az elkövetőre. Azt azonban már méltatlannak tartotta, hogy fehérneműre vetkőztették és ellenőrzött bizonyíték nélkül így bántak vele. A Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, Ivány Borbála segítségével panaszt nyújtott be a túlzó rendőri intézkedések ellen az ombudsmanhoz.

link Forrás

Az alapvető jogok biztosa jelentésében megállapította, hogy elmaradt az előállítás szükségességének mérlegelése, emiatt a rendőrség alapvető jogot sértő módon korlátozta a panaszos személyi szabadságát. Az ombudsman kimondta azt is, hogy a rendőrség szerinti „ruházat-átvizsgálás” valójában motozásnak minősült, és mint ilyen, ez esetben törvényi felhatalmazás nélkül történt, és sértette Gáspár Tündének az emberi méltósághoz való alapvető jogát, valamint beleütközött a megalázó bánásmód alkotmányos tilalmába is.

Az Országos Rendőr-főkapitányság határozatában helyt adott a rendőri intézkedés elleni panasznak a ruházat átvizsgálása tekintetében, minden egyéb vonatkozásban a panaszt elutasította. Ezután a panaszos a Magyar Helsinki Bizottság segítségével kezdeményezte a rendőrséggel történő peren kívüli egyezséget. Gáspár Tünde rövidesen kézhez veheti a rendőrség bocsánatkérő levelét, emellett a rendőrség kétszázezer forint sérelemdíjat is fizet a megsértett asszonynak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.