Most menjen mindenki a vácrátóti botanikus kertbe, őrjítően színesek a juharfák

2021 október 26., kedd 10:42
1

Tökéletes program hétvégére: őszi pompájában tekinthető meg az ország leggazdagabb juhargyűjteménye a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben. A juharfélék a legragyogóbban színesedő lombú fák közé tartoznak, a botanikus kert kelet-ázsiai parcelláinak főútja mentén közel félszáz juhar található. „Az október folyamán erre sétálók a meleg narancsvöröstől kezdve, a bársonybarnán, a karmazsinvörösön, a fahéjszínen, a borvörösön át, egészen a mályvarózsaszínig és az aranysárgáig terjedő színskálán tekinthetik meg a fák színeződő lombjait” - írja az Eötvös Loránd Kutatói Hálózat Ökológiai Kutatóközpontja.

Ilyenek meg még ilyenebbek! Fotó: Eötvös Loránd Kutatási Hálózat

„A Kert korábbi dendrológusa és nyugalmazott vezetője, Kósa Géza (1950-2021) expedíciós útjainak, szakértelmének és nemzetközileg is elismert munkásságának köszönhetően közel 160 juharfaj és -fajta tenyészik a vácrátóti kertben. A juharok lombhullató vagy örökzöld fák, változatos, formagazdag levelekkel, sokszor különleges, mutatós kéreggel, csodálatos őszi lombszínnel. A Kárpát-medencében öt őshonos juharfaj, Kelet-Ázsia mérsékelt és szubtrópusi éghajlatú területein azonban mintegy 100 faj él, amelyek közel fele megtekinthető a Nemzeti Botanikus Kert gazdag gyűjteményében” – mondja Fráter Erzsébet, a Botanikus Kert egyik kurátora.

További információ a Botanikus Kert honlapján.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt