Hetek alatt felszámolják a városi kórházak maradék függetlenségét

Egészségügy
2021 október 27., 5:26
comments 11
photo_camera Egy pedagógust beoltanak a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina elsõ adagjával a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Rendelőintézetében 2021. április 16-án Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Többségében decemberig, de januárra legkésőbb szinte valamennyi városi kórház elveszti gazdasági önállóságát - írja szerda reggeli cikkében a Népszava.

Az „integráció” során hatvan-hetven kórház gazdasági, közbeszerzési és személyügyi, valamint informatikai feladatai kerülnek át a megyei kórházakhoz, a Fővárosban pedig a centrumkórházakhoz.

Az egyes városi kórházak megőrzik főigazgatóságukat, de a pénzügyi szervezetük és önállóságuk lényegében megszűnik.

A cikk szerint az átstrukturálás pontos menetrendjét múlt héten kapták kézhez a centrumkórházak illetékesei, ebben pedig az országos kórházi főigazgató azzal magyarázta a lépést, hogy

„a városi intézmény főigazgatója munkaidejének azon részét, amit eddig a működtetéssel töltött, ezentúl a betegellátás színvonalának növelésre tudja majd fordítani”.

A Népszava szerint a városi kórházak „integrálása” megtörtént a járvány alatt, a pénzügyi jogosítványok átcsoportosítása viszont még folyamatban van.

Budapesten a folyamatot bonyolítja, hogy a négy centrumkórházhoz, a Dél-Pestihez , az Észak-Közép Budaihoz (egykori Szent János) és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjához sorolták be az összes fővárosi és a Pest-megyei fekvő-betegellátót is.

A Szent Imre kórház megőrzi önállóságát, mert ez az intézmény szolgáltatja majd az épülő szuperkórház, a Dél-budai Centrumkórház szakmai kapacitásait, és nem részei a folyamatnak az orvosképzést folytató egyetemek, valamint a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alatt működő Honvédkórház alá rendelt Uzsoki sem.

Az érintett egészségügyi vezetők érthetően nem lelkesek. A lap példaként azt hozza fel, hogy nem valószínű, hogy „a budapesti Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet menedzsmentje gyorsan és rugalmasan lesz képes reagálni arra, ha eltörik egy vízcső a Veszprém megyében lévő farkasgyepűi tüdőgyógyintézetben”.

A Dél-Pest Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézethez például az átszervezés során összesen 5667 ágyat és évente 56,2 milliárdos költségvetést rendeltek, lévén hozzájuk tartozik a Bajcsy, a Jahn Ferenc Dél-Pesti kórház, a Péterfy, és több vidéki városi kórház is.

A Népszavának egyetlen főigazgató sem mert névvel nyilatkozni, de többen szóvá tették, hogy a sajtó alig foglalkozik az átalakításokkal.

Általános vélekedés egyébként a főigazgatók körében, hogy az átstrukturálás inkább többe fog kerülni, mint kevesebbe, mert az ellátórendszer lassabban és nehézkesebben működik majd ebben a formában - tekintettel többek közt arra, hogy az irányító kórházak vagy a megyei intézmények pénzügyi vezetőinek a saját kórházaik felügyelete is épp elegendő problémát jelent. Azáltal, hogy a döntéseket nem helyben, a városi kórházakban hozzák majd, bonyolódik majd az ügyintézés, és van, aki szerint ez akár a betegellátás rovására is mehet. (Népszava)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt