Megtalálta a kormány az 500 forint feletti benzinár felelősét: Gyurcsány

október 27., szerda 7:46
24
Fotó: ATV Híradó / screenshot

„A kormánynak azért szűk a mozgástere, mert 2004-ben az uniós csatlakozási tárgyalások során a baloldali (Medgyessy-Gyurcsány) kormány kérhetett volna kedvezőbb számítási szabályt a kötelezően alkalmazandó jövedéki és áfa-rendelkezések alól; de nem tette”

- írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ az ATV Híradó kérdésére válaszul szerda reggel, miután arról kérdezték, miért magasak az üzemanyagárak, és mit készült tenni a kormány annak érdekében, hogy megfékezze további növekedésüket.

A kormányzati tájékoztató szerv hozzátette még azt is, hogy a magyar kormány az EU-ban egyedülálló módon csökkentette az üzemanyagok jövedéki adóját idén április 1-én, a gázolaj esetében literenként 10 forinttal, a benzin esetében literenként 5 forinttal.

(Ez azonban, mint arra egy olvasónk felhívta a figyelmet, nem teljesen igaz: a kormány arról intézkedett öt évvel ezelőtt, hogy amennyiben 50 dollár alá esik az olaj átlagára, akkor automatikusan emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója Magyarországon. A világpiaci ár változásával ez az automatikus emelés szűnt csak meg, illetve állt helyre.)

Mindez egyébként sem sok segítséget jelent a magyar autósoknak: szerdán a gázolaj literenkénti ára 512, a benziné 501 forintra emelkedett.

Az Eurostat szerint, ha az adókat nem tartalmazó termelői árakat vesszük alapul, az unió országai közül Magyarország kilencedik azon országok sorában, ahol a legdrágább a 95-ös benzin. Ami viszont a gázolajt illeti, ott listavezetők vagyunk, és ez nagyban összefügg a gyenge forintárfolyammal.

A Jobbik az ár befagyasztását és a jövedéki adó további csökkentését szorgalmazza. A kormány egyelőre kivár, de a parlamentben kedden Orbán Viktor nem zárta ki az árak befagyasztásának lehetőségét. (atv.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt