"Határfalat" épít Lengyelország a fehéroroszok felé

lengyelország
2021 október 29., 16:37

Véglegesen megszavazta pénteken a lengyel szejm a lengyel-fehérorosz határon a keletről érkező migrációs nyomás miatt létesített akadály megerősítéséről szóló különleges törvényt. Migrációs nyomás alatt azt értik, hogy Alekszandr Lukasenka, a fehérorosz diktátor valamiféle bosszúként repülővel hozat közel-keleti menekülteket az országba, hogy aztán a határőrség közbenjárásával kitegyék őket a lengyel és a litván határra. Litvánia már egy hónapja elkezdte a saját határkerítésének megépítését, most Lengyelország a soros.

photo_camera Mindennek van határa. Illusztráció: Beata Zawrzel/NurPhoto via AFP

A törvény értelmében több mint 1,6 milliárd zlotyt (több mint 125 milliárd forintot) fordítanak a Fehéroroszországgal közös határ védelmének megerősítésére. A határon már eddig emelt két és fél méter magas, 180 kilométer hosszú szögesdrótkerítést mozgásérzékelőkkel és kamerákkal is felszerelt, faljellegű akadállyal helyettesítik. A projekt technikai részleteit - a pénteki bejelentés szerint - rövid időn belül ismertetik.

A fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) a szerdai szenátusi vitában a kormány tervezetében foglalt egyes megoldások ellen érvelt, többek között humanitárius okokra hivatkozva. A KO képviselői egyúttal elismerték, hogy a fehérorosz határszakasz védelme szerintük is szükséges. A KO múlt szombaton megválasztott elnöke, Donald Tusk pénteki sajtóértekezletén javasolta, hogy Lengyelország fogadja be azokat a menekülteket, akiknek sikerült átjutniuk a határvonalon, majd gyorsan vizsgálja meg a menedékjogi kérelmeket, és deportálja azokat, „akik a menedéket nem érdemlik meg”.

„Bocsánat” - ezt írták a lengyel zászlóra az „anyák a határon” nevű tüntetés résztvevői, akik azt követelték, hogy bánjanak szebben a menekültekkel a fehérorosz-lengyel határon.
photo_camera „Bocsánat” - ezt írták a lengyel zászlóra az „anyák a határon” nevű tüntetés résztvevői, akik azt követelték, hogy bánjanak szebben a menekültekkel a fehérorosz-lengyel határon. Fotó: BEATA ZAWRZEL/NurPhoto via AFP

A lengyel-fehérorosz szakaszon mintegy 27 ezer határsértési kísérletet regisztráltak az év eleje óta, ezek többségét a határőrség meghiúsította. Az őrizetbe vett, majd őrzött lengyelországi központokban elhelyezett külföldiek száma körülbelül ezerhétszáz.

A Fehéroroszországgal határos térségben szeptembertől érvényben van a szejm által megszavazott rendkívüli állapot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.