A kormány ellenőrizheti ezentúl a Facebook-posztokat Kazahsztánban

2021 november 1., hétfő 15:11
1

Nincs egy hete, hogy a Facebook átkeresztelte Meta-ra a különböző platformjait működtető anyacége nevét – amelyre szerintük azért volt szükség, mert ez jobban kifejezi tevékenységük velejét, mások szerint pedig azért, hogy a rebranding elvegyen valamennyit a márkára rakódott számos negatív felhangból –, máris egy visszás döntéssel hívja fel magára a figyelmet a társaság.

Hétfőn a Meta Platforms közös nyilatkozatot adott ki a kazah kormánnyal, amelyben tájékoztatnak, hogy a posztszovjet köztársaság vezetése hozzáférést kap a Facebook tartalmait felügyelő rendszerhez. Szerintük így egyszerűsödik majd a helyi szabályok szerint illegálisnak minősülő tartalmak eltávolításának folyamata.

Mindez azután történik, hogy a kazah parlament szeptember óta egy olyan törvénytervezeten dolgozik, amelynek segítségével a kormánynak jogában állna korlátozni az egyes közösségi felületeket, ha a működtető cégnek nincs irodája és az ott megjelenő tartalomért egyszemélyben felelős embere Kazahsztánban.

Aidos Sarym, a képviselő, aki benyújtotta a tervezetet, a közös nyilatkozat után azt mondta, hogy fontos előrelépés ez a lehetőség, amit a kormány kapott és így már hajlandó tárgyalni a tervezetről. Biztos hiányozni fog neki a téma, hisz hetek óta Mark Zuckerberggel kapcsolatos népművészeti alkotásokkal boldogítja a követőit.

A Facebook Content Reporting System (CRS) Kazahsztánban így kizárólag a kormány számára hozzáférhető. A 19 milliós országban nagyjából 3,2 millió felhasználója van a legnagyobb közösségi platformnak, de a Reuters szerint az Instagram és a WhatsApp, a Meta további alkalmazásai még népszerűbbek.

A megállapodás ellenzői szerint itt nyilvánvalóan arról van szó, hogy a piacvesztéstől félve az amerikai cég újabb cenzúraeszközt adott az amúgy is autoriter kazah rezsim kezébe.

Hasonló nyomással Indiában, Vietnamban és Myanmarban is küzd a cég, eddig elkerülték, hogy letiltsák a platformok használatát, mint ahogy az például Kínában történt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt