Orbán Brüsszelnek: Jönnek a migránsok, kérünk pénzt határvédelemre

POLITIKA
2021 november 02., 14:30
comments 15
Orbán Viktor Brüsszelben 2021. október 21-én
photo_camera Orbán Viktor Brüsszelben 2021. október 21-én Fotó: OLIVIER HOSLET/AFP

„Felszólította Ursula von der Leyent Orbán Viktor, hogy az Európai Bizottság térítse meg a magyar határvédelmi intézkedések költségeit. Ezek az intézkedések az utóbbi időszakban mintaadóvá váltak több európai országban, most pedig a 2015-ben tapasztaltnál is súlyosabb migrációs válsághelyzet fenyeget kontinensünkön”

- erről tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán levele szerint új migrációs válság bontakozik ki az unió kapui előtt, mert a migráció hibrid fenyegetésként történő felhasználása Belarusz részéről, valamint a biztonsági erők katasztrofális kivonása Afganisztánból a hat évvel ezelőttinél is durvább krízissel fenyeget.

A törékeny stabilitás záloga az, folytatta Orbán, ha a magyarok más tagállamokkal közösen védik a külső határokat, és ezért pénzt kapnak a Bizottságtól. A kormányfő arra panaszkodott, hogy csak Magyarország több mint 590 milliárd forintot fordított nemzeti költségvetéséből határvédelemre; javarészt kerítésre, hogy hatékonyan védhesse az Európai Unió területét.

A magyar miniszterelnök szerint egyenesen mintaadóvá vált a magyar védekezési mechanizmus: ma már határzárat épít Görögország, Spanyolország, Bulgária, Szlovénia, Észtország, Litvánia, Lettország és Lengyelország is. Ezután felidézte Ausztria, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Görögország, Magyarország, Litvánia, Lettország, Lengyelország és Szlovákia belügyminisztereinek október 7-én aláírt levelét, ami szerint a fizikai akadályok létesítése hatékony határvédelmi eszköznek tűnik, és az egész EU érdekét szolgálja.

Az intézkedések Orbán szerint haladéktalanul további megfelelő finanszírozást igényelnek az EU költségvetéséből. A kormányfő azt írta, eljött az ideje, hogy a Bizottság ismerje el: a külső határok védelme az európai szolidaritás vitathatatlan megnyilvánulása, és a tagállamok ez irányú erőfeszítései elismerést és támogatást érdemelnek. Ezután felszólította a Bizottságot, hogy térítse meg a magyar határvédelmi intézkedések költségeit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.