A dél-ázsiaiaknál gyakoribb az a gén, ami megkétszerezi a covid okozta halál kockázatát

járvány
2021 november 05., 06:05

Az Oxfordi Egyetem tudósai felfedeztek egy gént, ami szerintük megkétszerezi a tüdőelégtelenség és a covid okozta halál kockázatát. Szerintük a gén magas kockázatú változatát 60 százalékban dél-ázsiai felmenőkkel rendelkező emberek hordozzák magukban, 15 százalékban pedig európai származású emberek. A kutatók úgy vélik, hogy a gén kockázatos változata érzékenyebbé teszi az emberek tüdejét a koronavírusra. Remélik, hogy a felfedezés segíti olyan új, személyre szabott gyógyszerek kifejlesztését, amelyek a tüdőre koncentrálnak.

A BBC cikke szerint a Nature Genetics tanulmánya bár nem ad teljes magyarázatot, mégis rávilágít arra, hogy bizonyos közösségek az Egyesült Királyságban és Dél-Ázsiában miért vannak nagyobb covid-kockázatnak kitéve.

photo_camera Fotó: OLUKAYODE JAIYEOLA/NurPhoto via AFP

A tudósok szerint az LZTFL1 nevű gén kockázatos változata az afrikai-karibi háttérrel rendelkezők 2 százalékánál, a kelet-ázsiai származású emberek esetében pedig mindössze 1,8 százaléknál fordul elő.

A kutatást vezető James Davies professzor szerint fontos felfedezés, hogy a kockázatos gén nem minden népcsoportot érint egyformán. De hozzátette azt is, hogy nemcsak a gén, hanem más tényezők is befolyásolják az egyéni kockázatot, így társadalmi, gazdasági tényezők is.

Végül arra jutottak, hogy a vakcinák kulcsfontosságúak, hisz csak azok csökkenthetik a kockázatot. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.