Gránátvetőt és mesterlövész puskát is vett az Országgyűlési Őrség

2021 november 5., péntek 13:51
22

Érdekes dolgokat vásárolt az idén a Kövér László felügyelete alá tartozó Országgyűlési Őrség. A parlamentet védő, 400 fős fegyveres szervezet eddig is kommandós egységeket megszégyenítő fegyverarzenált halmozott föl, a Magyar Narancs cikke szerint viszont az idén tömegoszlatáshoz alkalmas gránátvetőt és mesterlövész puskát is rendszeresítettek.

A lap az Országgyűlés honlapján megjelent dokumentum alapján azt írja, hogy az Országgyűlési Őrség 2021-ben rendszeresített egy Accuracy AT 308-as puskát, amivel 800 méterig lehet nagy pontossággal lövéseket leadni, vagyis a Parlament tetejéről elég magabiztosan el lehet találni egy Margit hídon lévő célpontot. A puska hatótávolsága viszont akkora, hogy ha a használója a Margit hídtól a másik irányba fordulna, akár a Puskás Arénáig is elhordana a lövés.

A másik komolyabb beszerzés egy AAMI-WEAPONS AV-140 MSGL gránátvető, amely 6 darab, 40 milliméteres gránátot tud kilőni egy forgó tárból. Ebből könnygázgránátot és testre lőhető műanyag gránátot is ki lehet lőni, amelyeket a Magyar Narancs szerint be is szerzett az Országgyűlési Őrség.

Az amerikai Milkor gyártó AV-140-es gránátvetője Fotó: Milkorusa.com

Ezek mellett a Parlament házőrsége még két Heckler & Koch MP5-ös, beépített hangtompítós géppisztolyt is vásárolt az idén, ami a lap szerint azért is érdekes, mert 2014-ben már bevásároltak ennek a gyártónak egy előző modelljéből.

Hogy mennyit költöttek ezekre a fegyverekre, azt nem tudni, az Országgyűlési Őrség pedig nem árulta el a Magyar Narancs kérdésére. De tekintve, hogy csak kiképző lőszerekre 11,7 millió forintot költött a szervezet októberben, valószínűleg több tízmilliós összegről is szó lehet. Egy, a lap által megkérdezett fegyverkereskedő szerint a mesterlövész puska darabja 2,1 millió forintért elérhető, de persze ha nagykertől vették Kövér őrei, akkor lehet, hogy olcsóbban is hozzájuthattak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt