Hiába emelkednek az árak, a Nyugat három nagy jegybankja a füle botját se mozgatja

gazdaság
2021 november 08., 05:14
comments 3

Mennek fel az árak. Úgy mennek fel, mint amilyet már nagyon régen nem látott a világ. Nemcsak a járvány miatt pangó 2020-as évhez képest erős a drágulás sok termék esetén, hanem a normálisnak számító 2019-eshez képest is.

  • Ausztráliában 1 tonna szén 2019-ben 77,9 dollárba került, idén októberben 236,9-be,
  • A Brent olaj hordónkénti ára 2019-ben átlagosan 64 dollár volt, idén októberben 83,7.
  • A földgáz európai átlagára 2019-ben 4,8 dollár volt, idén októberben 31,05 dollár (ezer BTU itt a mértékegység, ami fűtőértéket jelöl).
  • Rézből egy tonna 6010 dollár volt átlagosan 2019-ben, idén októberben már 9829 dollár.

Az élelmiszerek, szolgáltatások árai kevésbé látványosan emelkedtek eddig, de az energia és az alapanyagok drágulása egyre inkább érezhető lesz azokon is.

Amikor nagyon mennek fel az árak, akkor a világ jegybankjai általában kamatot emelnek, hogy visszafogják az inflációt. Ha magasabb a kamat, akkor több pénzt köt le az, akinek van; és kevesebb hitelt vesz fel az, akinek nincs. Ezzel vissza lehet fogni a költekezést, ami mérsékli az árak növekedését. Számos jegybank az utóbbi hónapokban neki is kezdett a kamatemelésnek, Kanadától Magyarországig.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.