Demeter Szilárd: Parti Nagy Lajos legújabb szépirodalmi alkotásai szarok

KULTÚRA
2021 november 09., 11:09
comments 41

Demeter Szilárd az Origóban megjelent írásával reagált a Telex vele készített interjújára, amiben a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a nemzeti könyvtár, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztos azt nyilatkozta, hogy a kortárs magyar irodalom 80 százalékát kukázná.

Demeter Szilárd
photo_camera Demeter Szilárd Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Demeter most azt írja, a Telex azt már nem vágta be a videóba, hogy a fentiekhez hozzátette, „éppen ezért nem szeretek tartalmi döntéseket hozni, mert nem az én ízlésítéletem a mérvadó”. Most azt írta, egyetlen szerzőt nevesített „negatív összefüggésben”. „Nem az a bajom Parti Nagy Lajossal, amiket a hvg.hu-ra vagy bárhová ír, szólás- és véleményszabadság van. Hanem az a bajom Parti Nagy Lajossal, hogy a legújabb szépirodalmi alkotásai nem ütik meg az írói, költői nagyságának szintjét, szerintem szarok.” Szerinte „önmagában ezzel sem lenne baj, mindenki azt és úgy ír, ahogy akar, vagy éppenséggel kiszakad belőle”. Demeter megjegyzi, hogy Parti Nagy Lajos a Digitális Irodalmi Akadémia tagjaként életműve miatt havi apanázst kap, vagyis „a magyar adófizetőknek eddig közel 90 millió forintjába került az, hogy Parti Nagy Lajos eddigi irodalmi munkásságát jelentős magyar szerzőként másolásvédetten közzétesszük”.

Szerinte „90 millió forint sok pénz”, és örülne, „ha ezért a pénzért a nagyrabecsült kortárs magyar írók könyvei által elébb menne a világ”. Úgy gondolja, „nem alanyi jogon jár az ösztöndíj”, és „jó lenne, ha adnánk a minőségre is”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.