Füstbombával akcióztak az Extinction Rebellion aktivistái a Parlament előtt

klímakatasztrófa
2021 november 10., 11:33

Az Extinction Rebellion Magyarország szerda reggel a Parlament előtt fejezte ki nemtetszését a döntéshozók tétlensége miatt. Céljuk a figyelem felhívása arra, hogy a világ vezetői nem cselekednek időben és hatékonyan. Azonnali, radikális lépéseket várnak a kormánytól, miután a COP26 klímacsúcson Áder János köztársasági elnök is a cselekvés fontosságáról beszélt. Az aktivisták ‘A bolygó neve: halál’ feliratos molinóval és piros füstbombákkal hívták fel a figyelmet a helyzet súlyosságára.

photo_camera Fotó: NOSZA LILLA

Az aktivisták szerint az 1995 óta megrendezett COP-konferenciák eddig nem nyújtottak megoldást a klímakatasztrófára. A kitűzött vállalások üres ígéretek maradtak, miközben a nemzetközi együttműködésben nem érvényesülnek az igazságosság elvei sem. A klímaválság által legsúlyosabban érintettek nem kaptak képviseletet, ugyanis nem biztosították számukra az egyenlő esélyeket a részvételre.

A tizenkét napos klímakonferencián Áder János képviselte Magyarországot. Az államfő elmondta, hogy “2030-ig biztosan, de reményeink szerint talán már 2026-ra beszüntetjük a szénalapú áramtermelést". Áder éles kritikát fogalmazott meg az együttműködés tagországairól is. Szerinte PR-fogások helyett őszinte önvizsgálatra van szükség minden tagállamban.

photo_camera Fotó: NOSZA LILLA

A tüntetők szerint a magyar állam klímavédelmi intézkedései – mint a nemrég megjelent Magyarország zöld úton jár! felmérés – pont az Áder által kritizált PR-fogás szintjén vannak. “A kormány vállalásai nem elég ambiciózusak, és emellett környezetszennyező vállalatokat támogat, aktívan hozzájárul Magyarország természetének rombolásához. Ha hagyjuk, hogy minden a megszokott módon folyjon tovább, sötét jövő elé nézünk” - fogalmazott Pap Dániel, az Extinction Rebellion Magyarország aktivistája.

A cikket Lénárd Lili írta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.