Terrorizmussal és lázadással vádolják a Mianmarban elfogott amerikai újságírót

külföld
2021 november 10., 05:16
comments 1

Terrorizmussal és lázadással vádolták meg Mianmarban a junta által májusban őrizetbe vett amerikai újságírót, Danny Fenstert, közölte szerdán az ügyvédje, Tan Zau Aung.

Terrorizmusért akár életfogytiglani börtönbüntetés is kiszabható Mianmarban.A 37 éves amerikai újságíró ellen korábban rémhírterjesztés és a bevándorlási törvények megsértése miatt is vádat emeltek Mianmarban. Az újabb vádat néhány nappal azután emelték az újságíró ellen, hogy Mianmarban tárgyalt a juntát vezető Min Aung Hlainggal az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete, Bill Richardszon, aki túsztárgyalóként több amerikai fogoly elengedésében is közreműködött világszerte. A mianmari hadsereg ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy a tárgyalásokon a koronavírus elleni vakcinák szállításáról és orvosi berendezésekről volt szó.

Danny Fenster
photo_camera Danny Fenster Fotó: -/AFP

Fenster a Frontier Myanmar című független hírportál amerikai főszerkesztője. Május 24-én, a februári katonai puccs okozta káosz idején fogták el a ranguni repülőtéren, ahonnan Kuala Lumpur érintésével az Egyesült Államokba indult volna a családjához. Fenstert azóta egy ranguni börtönben tartják fogva, óvadékkérelmét elutasították.

Mianmarban a hadsereg február 1-én, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, letartóztatta az ország de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és az általa vezetett kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte.

A Politikai Foglyokat Támogató Szövetség (AAPP) jogvédő szervezet szerint az államcsíny óta több mint ezerkétszáz, jórészt a juntával szembeszegülő civilt ölt meg a karhatalom, és több mint hétezren kerültek börtönbe. A katonai puccs és a hadsereg durva fellépése széles körű nemzetközi tiltakozást váltott ki. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.