Az Amerikai Államok Szervezete szerint nem volt tisztességes a választás Nicaraguában

külföld
2021 november 13., 07:51

Az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) határozatban elítélte Nicaraguát, amiért a közép-amerikai országban tartott múlt vasárnapi elnökválasztás nem volt sem szabad, sem átlátható, sem tisztességes, ezért az AÁSZ szerint Daniel Ortega elnöknek nincs demokratikus felhatalmazása.

Az AÁSZ közgyűlésén helyi idő szerint pénteken Guatemalában 25 tagállam támogatta a nicaraguai elnökválasztást elítélő határozatot, hét ország - köztük Mexikó, Guatemala, valamint a Nicaraguával szomszédos Honduras - tartózkodott, és csak Nicaragua adott le ellenszavazatot.

"A nicaraguai kormányzat súlyosan meggyengítette a demokratikus intézményeket" - áll a határozatban, amely fölszólította a nicaraguai vezetést, hogy bocsásson szabadon minden politikai foglyot, beleértve az ellenzéki elnökjelölteket. Az AÁSZ felkérte a szervezet állandó tanácsát, hogy november 30-ig készítsen el egy jelentést arról, hogy milyen "megfelelő lépéseket" lehet tenni a kialakult helyzetben.

Daniel Ortega több mint 75 százalékos támogatottsággal nyerte el megszakítás nélkül immár a negyedik, ötéves államfői megbízatását, miután a nicaraguai hatóságok a választásokat megelőző időszakban bebörtönöztek hét lehetséges ellenzéki elnökjelöltet.

Daniel Ortega jobbra
photo_camera Daniel Ortega (a képen jobbra) Fotó: CESAR PEREZ/AFP

Az Egyesült Államok előzőleg "antidemokratikusnak" nevezte a nicaraguai elnökválasztást, az Európai Unió pedig közölte, hogy a választást nem tekinti legitimnek.

Az AÁSZ határozata alapján újabb szankciókkal sújthatják a nicaraguai állami vezetőket, akik közül sokan már most is amerikai büntetőintézkedések hatálya alatt állnak.

A nicaraguai ellenzék üdvözölte az AÁSZ határozatát. Alexa Zamora, a nevében a nicaraguai zászló színeire utaló, Kék és Fehér Egység ellenzéki csoport vezetője szerint az AÁSZ döntése alapján felfüggeszthetik a nemzetközi fejlesztési kölcsönök folyósítását, amelyekből szavai szerint "a diktátor" profitál.

A 75 éves Ortega - aki már 1985 és 1990 között is irányította államfőként Nicaraguát - a bírálói szerint 2007-es hatalomra jutása óta szoros ellenőrzés alá vonta az állami intézményeket, és korlátozta a gyülekezési jogot és a véleménynyilvánítás szabadságát.

Ortega éppen olyan autokrata módon gyakorolja a hatalmat, ahogyan annak idején, négy évtizede a Somoza család, akik ellen maga Ortega és a sandinisták is harcoltak - mondta a nicaraguai elnökről Joe Biden amerikai elnök.

1979-ben az Augusto César Sandino korábbi ellenállóról elnevezett, szélsőbaloldali sandinista mozgalom vetett véget forradalommal Anastasio Somoza diktatúrájának Nicaraguában. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.