Tállai András bejelentette, hogy elkezdték ellenőrizni a benzinkutakat

gazdaság
2021 november 17., 06:08

A NAV hétfőn megkezdte a benzinkutak ellenőrzését, az első nap mérlege pozitív, egyetlen üzemeltető se követett el jogszabálysértést – erről tájékoztatta az MTI-t Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

Tállai szerint a pénzügyőrökre „komoly és fontos feladat hárul”, miután a kormány november 15-étől a nem prémium benzin és a gázolaj literenkénti árát 480 forintos felső határral rögzítette, mert a legfrissebb vámhivatali adat alapján 1600 településen 2016 benzinkút üzemel, ezeket pedig mind ellenőrizniük kell.

Tállai azt is belengette, hogy szerdától nemcsak az árakat ellenőrzi a NAV a kutakon, de azt is, hogy megfelelő-e az üzemanyag minősége. Ezt mobillaborokkal vizsgálják majd. Tállai itt mindenkit emlékeztetett arra, hogy „a szabályokat be nem tartó benzinkút üzemeltetői bírsággal, sőt ismételt jogsértés esetén üzletzárással is számolhatnak”. A NAV százezer forinttól hárommillió forintig terjedő bírságot szabhat ki, egy ismételt jogsértésnél pedig akár fél évre is bezárathatja a benzinkutat, aminek üzemeltetését ebben az esetben átveszi egy nyilvántartott szolgáltató.

Miután a kormány bejelentette, hogy várják azon vállalkozások jelentkezését, akik vállalják az árbefagyasztás miatt bezáró benzinkutak működtetését, a Nyugat.hu szerint „sokak fejében megfordult”, hogy az árbefagyasztással több célja is volt a kormánynak, például „a kisebb benzinkutak, hálózatok államosítása vagy baráti kézbe adása”. A lapnak nyilatkozott egy vállalkozó, aki egy pár benzinkútból álló hálózatot működtet a Dunántúlon. Ő azt mondta, eddig csupán 2-3 százalékos árréssel dolgoztak, ami azt jelenti, hogy az eladott üzemanyag árának 2-3 százaléka maradt náluk. Szerinte a jelenlegi helyzet bizonytalanságot szül, és nem fog meglepődni, ha többen is lehúzzák a rolót, és jönnek a kormány által kijelölt üzemeltetők.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.