Minden harmadik magyar fiatal dohányzik

egészség
2021 november 18., 05:46
comments 6
Dohánybolt a VII. kerületben
photo_camera Dohánybolt a VII. kerületben Fotó: Róka László/MTI/MTVA

2006 óta Európában mindenhol, így Magyarországon is csökken a dohányzók száma, ezt az eredményt azonban veszélyeztetik az új típusú füstmentes dohánytermékek, amelyek egyáltalán nem támogatják a leszokást - közölte az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet az MTI-vel a Ne gyújts rá! világnap apropóján.

A Korányi szerint a dohányzás visszaszorítására tett intézkedések hatására a dohányzók száma az Európai Unióban 9, Magyarországon pedig 8 százalékponttal - 36 százalékról 28 százalékra - csökkent az elmúlt 15 évben.

Magyarország ezzel az eredménnyel a 21. helyen áll az unióban, ahol jelenleg az emberek kevesebb mint negyede dohányzik. A Korányi szerint viszont nagy probléma, hogy Magyarországon kiemelkedően magas a dohányzó fiatalok aránya: míg az európai átlag szerint csak minden ötödik fiatal dohányzik,

Magyarországon minden harmadik 15-24 év közötti fogyaszt valamilyen dohányterméket.A serdülők és a fiatal felnőttek kifejezetten fogékonyak az olyan modern eszközökre, mint amilyennek az e-cigarettát szeretik beállítani, írják a pulmonológiai intézet munkatársai, és ezt problémának látják. „Mindent meg kell tenni annak érekében, hogy a fiatalok ne kezdjék el használni a füstmentes dohánytermékeket, vagy ha már használják, akkor kapjanak segítséget a mielőbbi leszokáshoz” - írják.

Az intézet szakemberei a leszokás támogatására applikációt fejlesztettek ki. A „Gond egy szál se!” app segít a leszokás folyamatának megtervezésében és a motiváció fenntartásában.

A leszokást támogató csoportos vagy egyéni foglalkozások elérhetőek a területileg illetékes tüdőgondozókban, illetve egészségfejlesztési irodákban, és létezik ingyenes, országosan elérhető telefonos, leszokást támogató program is, amely a 06/80-44-20-44-es számon érhető el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.