2021-ben nőtt a transzneműek ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények száma a világon

2021 november 22., hétfő 14:59
3

A Human Rights Campaign nevű LMBTQ jogvédő csoport adatai szerint 2021 volt a leghalálosabb év a transznemű emberek számára az Egyesült Államokban - írja a The Hill. A HRC 2013 óta rögzíti ezeket a számokat. 2021-ben 47 transznemű és gender-nonkonform embert lőttek le, vagy halt más erőszakos halált. Az áldozatok közül sokan fekete transznemű nők voltak.

A lap az NBC-re hivatkozva azt írja, hogy az esetek nagy része az USA délkeleti, déli államaiban történik, ott ugyanis az elmúlt időszakban számos, a transznemű fiatalokat korlátozó intézkedést hoztak. Ráadásul ezekben a bűnügyekben az átlaghoz képest ritkábban történik letartóztatás vagy vádemelés

Felvonulás New Yorkban a Transznemű emlékezés napján november 20-án. Fotó: KENA BETANCUR/AFP

A számok azonban nemcsak az Egyesült Államokban emelkednek. A Trans Murder Monitoring (TMM) projekt a nemzetközi adatokat is nyilvánosságra hozta, eszerint

2020 októbere és 2021 szeptembere között 375 transz vagy más dzsender-nonkonform ember lett gyilkosság áldozata, ami 7%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.Ráadásul ez valószínűleg csak töredéke a valós számnak. A TMM jelentése szerint az áldozatok átlagéletkora mindössze 30 év, a legfiatalabb 13 éves volt. A magyar Transvanilla Transznemű Egyesület közleménye hozzáteszi: „az adatok különösen aggasztó tendenciákat mutatnak a nőgyűlölet, a rasszizmus, a xenofóbia, valamint a szexmunkásokkal szembeni előítéletek összefüggéseiben is. Az áldozatok 96%-a transzfeminin (azaz magát feminin külső jegyekkel prezentáló), több mint felük szexmunkás, Európában pedig közel felük bevándorló vagy menekült.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt