Amint Pető György, a híradósból lett pilóta utánanézett, mivel repült Orbán, fenyegető modorban rászálltak a titkosszolgálatok

bűnügy
2021 november 22., 11:06
comments 13

2015. január 11-én vasárnap arról jelent meg cikk a HVG-n, hogy Orbán Viktor miniszterelnök aznap az OTP magángépével utazott Párizsba, a Charlie Hebdo elleni terrortámadásra emlékező vonulásra, majd visszaúton még beugrott Zürichbe is.

photo_camera Pető György, a tévés újságíróból lett pilóta repülési szakértőként nyilatkozik.

A cikk megjelenésének napján Pető György, az RTL Klub egykori híradósa és műsorvezetője, aki hosszú évek óta hivatásos pilótaként dolgozik, a barátai házában ebédelt, amikor kiszúrta, hogy a telek két oldalánál egy-egy fehér furgon parkol, bennük 2-2 férfivel. Alig vette ezt észre, megszólalt a telefonja. A Terrorelhárítási Központtól keresték azzal, hogy el akarnak vele beszélgetni, és ha nem megy magától, akkor beviszik.

Pár órával később az Aréna Pláza Pizza Hutjában találkozott két bőrdzsekis alakkal a TEK-től. Akik kertelés nélkül tudatták vele, hogy tudnak róla, ő adta a tippet a HVG-s cikkhez. Ezért “nyomatékosan megkérték”, hogy soha többet ne tegyen ilyent, amit Pető meg is ígért.

Vagyis - ezt már én mondom - vagy a HVG újságíróját vagy Petőt hallgatták le. A sztorit megíró Direkt36 cikkéből ugyanis kiderül, hogy a cikk ötletével tényleg Pető kereste meg az újságírót, vagyis a TEK információi helyesek voltak.

Bár Pető nyilvános adatbázisokban és applikációkon keresztül elérhető, nem titkos adatokból állapította meg a miniszterelnök útvonalát, a TEk-esek azzal fenyegették , hogy veszélybe sodorta Orbán életét. Mármint azzal, hogy információkat osztott meg arról a médiával, ami a titkosszolgálati ügynökök szerint akár terrorcselekmény előkészületének is minősíthető.

Pető szerint semmi ok nem volt rá, hogy lehallgassák, így arra gyanakszik, hogy valamelyik HVG-s újságírót vagy a szerkesztőséget figyelhették meg, és így tudták meg, hogy tőle jött a tipp.

Pető ezek után magától már nem dobott fel témákat újságíróknak, de ha repülési szakértőként megkeresték, szívesen segített egykori kollégáinak.

Három évvel később, 2018. júliusában a pilóta a régi családi házukból akart elhozni egy biciklit, de nem tudott beállni a kertbe, mert egy furgon elállta a kocsibeállót. Jobban megnézte, és az autó tetején egy nyáron indokolatlan tetőboxból gyanús kábelek lógtak ki, amik az utastérbe vezettek. A pilóta odament a megfigyelőautónak kinéző járműhöz, és bekopogott, hogy kit keresnek és segíthet-e. A kocsiban két férfi ült: elől a sofőr, a hátsó ülésen egy másik, laptoppal az ölében. Meglepődtek, nem mondtak semmit, hanem gyorsan elhajtottak, de előtte Pető lefényképezte a kocsit.

A Direkt36 utánanézett a rendszámnak ügyfélkapun, és fura dolgokat talált:
a kocsinak nincs eredetiségvizsgálata, nincsenek okmányadatai, még műszaki vizsgája sem volt az idei évig, és bár 2012-es gyártmány, csak 2021-ben állították forgalomba. És bár Pető egy Fordon fotózta le azt, az aktuális állás szerint az egy Mazdán található.

Utóbb kiderült, hogy pár hónappal ez után az eset után Pető telefonszáma felkerült a Pegasus kémszoftverrel megfigyeltek listájára.

De ezzel nem volt vége. 2019. őszén Petőt egy másik hazai titkosszolgálat hívta be erősen fedősztorinak hangzó okkal, majd úgy intézték a dolgot, hogy egy időre adja át nekik az Iphone-ját. A szöveg az volt, hogy a találkozásukon elhangzó információk titkossága miatt elzárják azt, de a Direkt36-nak nyilatkozó két volt Alkotmányvédelmi Hivatali munkatárs szerint

“a szolgálatnál teljesen bevett gyakorlat, hogy valakitől kicsalják a telefonját. Például azt mondták egy célszemélynek, sőt meg is mutatták neki, hogy a telefonját berakják egy széfbe, valójában azonban a technikai munkatársak onnan nem sokkal később kivették, gyorsan feltörték, majd minden fontosabb adatot átmásoltak róla. Vagy éppen a reptéren egy szúrópróbaszerű vámvizsgálatnak álcázott akcióban öt percre elvették a telefont, majd egy hátsó szobában gyorsan leszívták róla az információkat.”

Pető György döbbenetesnek és rendkívül visszásnak nevezte, hogy ma Magyarországon újságírókat és nekik nyilatkozó szakértőket Pegasus-jellegű kiberfegyverekkel hallgassanak le.

Videónk a Pegasus-ügyről:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.