3000-nél is több hulladékkal szennyezett területet azonosítottak a Tisza forrásától a torkolatáig

photo_camera Kommunális hulladékot távolítanak el munkagépekkel a Tiszából Vásárosnaményban 2021. február 6-án Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

A Tisza teljes hosszának feltérképezésével zárult az a határokon átnyúló program, amelyet a Tiszai PET Kupa két évvel ezelőtt indított el a Nemzetközi Beruházási Bank támogatásával.

A Tiszta víz, boldog Tisza fantázianéven futó program során a PET Kupa szakemberei, önkéntesei, hulladékgazdálkodási szakértői együttesen mérték fel a műanyagszennyezés gócpontjait, és építettek fel egy online adatbázist, hogy hatékonyabbá és átláthatóbbá váljon a Tisza vízgyűjtő területén kifejtett folyóvédelmi tevékenység.

A folyót szegélyező hazai ártéri erdőkben közel 3000 szennyezett területet tártak fel, ezek közül 300-at sikerült megtisztítani. Az elmúlt években nagyjából 180 tonna hulladékot távolítottak el a folyóból és árteréből.

Az online tiszai hulladéktérkép 2792 különböző mértékben szennyezett és 300 megtisztított területet mutat a folyó és mellékfolyóinak magyarországi szakaszán. A román, szerb, ukrán és szlovák folyószakaszokon további 1071 szennyezett és 87 megtisztított helyszínt tár fel.

A hagyományos, többnapos folyami pethajós versenyekből idén hármat szerveztek - a Tisza-tavon, a Felső-Tiszán és a Bodrogon. Az idei versenyek során több száz önkéntes, 32 pillepalack hajóval evező csapat, több tucatnyi kenus különítmény tisztította a Tiszát és a Bodrogot, amelynek eredményeként 20 tonna hulladékot sikerült eltávolítaniuk.

A PET Kupa kilenc éve töretlenül küzd azért, hogy felhívja a figyelmet arra a komplex környezetvédelmi problémára, amely a megfelelő hulladékgazdálkodási rendszerek hiányára, valamint a hiányzó hulladékkezelési infrastruktúrára vezethető vissza a Tisza határon túli szakaszain.

A Nemzetközi Beruházási Bank támogatásával indított program lehetőséget teremtett arra, hogy a szakemberek átfogó felmérést indítsanak a folyón és árterén, és a folyó menti települések lakóinak körében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt