Balog Zoltán: A járvány figyelmeztetés, hogy nem lehet csak úgy büntetlenül repkedni a világban, és „átlépkedni a család határait”

vallás
2021 november 23., 14:39
comments 37
Balog Zoltán, újonnan megválasztott zsinati lelkészi elnök a Magyarországi Református Egyház zsinatának alakuló ülése után a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2021. február 17-én
photo_camera Balog Zoltán, újonnan megválasztott zsinati lelkészi elnök a Magyarországi Református Egyház zsinatának alakuló ülése után a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2021. február 17-én Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Balog Zoltán, egykori emberminiszter, püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke kedden a Berekfürdő tartott zsinati ülésen tartott beszédet többek között a járványról, a református törvények reformjáról és a református felsőoktatásról.

A koronavírussal kapcsolatban Balog azonnal a lényeggel kezdte: szerinte a Covid-19 „nem Isten büntetése, még csak nem is Isten üzenete, ugyanakkor érdemes az ige fényében megvizsgálni.”

Így is tett hát a püspök, aki szerint ilyen globális, az egész világot érintő válság utoljára az őstörténetben volt, Bábel tornya vagy az özönvíz történetének idején, érdemes hát, így Balog, ezen ószövetségi szövegek alapján értelmezni a világjárványt.

„A határokat nem tisztelő embert figyelmezteti a járvány, aki azt gondolja, hogy büntetlenül át lehet lépni a teremtési rendben gyökerező határokat, lehet röpködni a világban, át lehet lépni a tudományok, a nemzet, a család határait”

- mondta Balog, amit nehéz másként értelmezni, mint hogy a globalizáción és az iparivá váló nemzetközi turizmus mellett a vírus terjedéséhez hozzájárult az is, hogy a nyugati világban család alatt mást (is) értenek, mint például Magyarországon.

Azért is valószínű, hogy a volt miniszter az LMBTQ-közösségek terjedésére utalt, mert korábban - néhány hónappal ezelőtt - már egyszer kifejtette, hogy egyházával egyetemben nem tudja elfogadni a homoszexualitást. Ám hogy ennek mi köze lehet a koronavírushoz, erre nem tért ki a lelkész, ahogy a szavait idéző MTI sem.

Balog ugyanitt tanulságosnak nevezte azt is, hogy a járvány megmutatta, Magyarországon a lakosság körülbelül egyharmada bizalmatlan bármilyen központi utasítással szemben, még akkor is, ha politikai konszenzus van mögötte.

A püspök szólt a református egyház törvényeinek reformjáról, aminek során létrejön egy olyan jogalkotási, jogértelmezési hierarchia, amelyben az egyház alkotmánytörvényének szellemében kell a többi törvényt meghozni, illetve alkalmazni. Balog abban bízik, hogy a következő zsinati ülésen a testület elfogadhatja majd az alkotmánytörvényt.

A felsőoktatási modellváltásról, az alapítványi fenntartásról és a felsőoktatásra fordítható források megkétszereződéséről is beszélt a lelkész, amiből szerinte a református egyetem sem maradhat ki. Elmondása szerint komoly tárgyaláson vannak túl a minisztériummal, de még nem állnak túl jól. Balog szerint a Károli Gáspár Református Egyetemen is szükséges az átalakítás a hatékonyabb működéshez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.