Az Európai Bizottság uniós bűncselekményekké nyilvánítaná a nemi orientáción alapuló gyűlöletbeszédet és gyűlölet-bűncselekményeket

2021 november 25., csütörtök 11:32
4

Az Európai Bizottság jövő év elején olyan, a nők elleni erőszak megelőzéséről és leküzdéséről szóló irányelv-javaslatot terjeszt elő, amely az Isztambuli Egyezmény célkitűzéseire épül, mindezt Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos jelentette be az Európai Parlament plenáris ülésén.

Helena Dalli Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP

Elmondta, hogy az Európai Bizottság már több intézkedést fogadott el, amelyek komoly változást hoznak a nők számára, és előmozdítják az „egyenlőség unióját” amely mentes a nők és lányok elleni erőszak minden formájától. „Az Európa Tanács Isztambuli Egyezménye az EU számára mindig követendő mércét jelent.”

Dalli arról is beszélt, hogy a bizottság decemberben további javaslatot terjeszt elő, ami szerint a nemi orientáción alapuló gyűlöletbeszédet és gyűlöletbűncselekményeket uniós bűncselekményeknek nyilvánítanák. Az Európai Bizottság ezenkívül javaslatokat fog még benyújtani az online térben történő erőszak megelőzésére és a gyerekek korai oktatására a témában.

Az MTI beszámolója szerint Járóka Lívia a Fidesz uniós parlamenti képviselője felszólalásában úgy fogalmazott, „mindenki egyetért azzal, hogy közös célunk a nők elleni erőszak felszámolása”, de szerinte „az Isztambuli Egyezmény kitételeinek kötelezővé tétele megosztó, mert olyan ideológiailag vezérelt elemeket tartalmaz, amelyek elfogadhatatlanok azoknak a keresztény elveket valló konzervatív közösségeknek, akik többek között az EP tagjai is”.

Hogy pontosan milyen elemekre gondolt, az az MTI beszámolójából nem derül ki, csak az, hogy Járóka szerint „az egyezmény nem képes megteremteni az európai egységet, mivel nem konszenzusos megoldásokat ajánl, hanem ideológiai harcot szít”.

(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt