Kásler Miklós sem ajánlja Szputnyikra a Janssent

járvány
2021 november 25., 17:42

Hosszú vita zárult le: Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter nem javasolja a Szputnyikra a Janssen vakcináját.

„Akik első és második oltásnak az AstraZeneca vagy a Jansen oltóanyagát kapták, azoknak mRNS vakcinát illetve Sinopharmot, míg a Pfizer vagy Moderna vakcinával oltottaknak vektorvakcinát és a Sinopahrmot tanácsoljuk emlékeztető oltásnak. A Sinopharmmal oltottak esetében mind a vektorvakcinák, mind az mRNS alapú vakcinák alkalmazhatóak. Azok, akik első és második oltásnak Szputnyikot kaptak, azoknak mRNS vakcinát illetve a Sinopharmot ajánljuk” - írja Kásler Miklós a Facebook-oldalán, amihez egy ábrát is mellékelt.

A központi útmutatás szerint eddig sem ajánlották a Janssent a Szputnyikra, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, mégis azzal oltotta be magát, mert az mRNS-technológiát túl modernnek tartotta, és még várni akart vele. Utána pedig Merkely Béle a Semmelweis Egyetem rektora is Szputnyikra Janssent adatott be „nemzetközi adatok és ajánlások alapján”.

Korábban ezért emailben kérdeztük meg a Miniszterelnökséget, hogy ha valójában a Janssen is adható harmadik oltásként, miért nem módosítják ennek megfelelően az ajánlást, illetve mit javasol Gulyás Gergely azoknak a Szputnyikkal oltott állampolgároknak, akik szintén Janssent szeretnének harmadik oltásként, de a központi ajánlásra hivatkozva elutasítják a kérésüket az oltóponton.

A Miniszterelnökség akkor azt válaszolta:

„Főszabály szerint az oltóorvossal történt konzultációt követően kell meghatározni a harmadik oltás típusát, így történt a Miniszterelnökséget vezető miniszter esetében is. Gulyás Gergely minden oltottat arra bíztat, hogy vegye fel a harmadik oltást, amely - az oltóorvos egyetértése esetén - a Sputnyik után lehet a Janssen is.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.