Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

Megjelent a tanulmány a vakcinák hatékonyságáról, de a védettség kopását nem vizsgálja

járvány
2021 november 25., 14:24
comments 12

Szerdán közzétették a régóta várt magyarországi adatokat a koronavírus elleni vakcinák való életben mért hatékonyságáról. A tanulmány, amiről a Telex számolt be először, a Clinical Microbiology and Infection című tudományos lapban jelent meg. A széles körű érdeklődés ellenére nem számolt be a kormány a publikálásról, pedig a szerzők közt ott van Kásler Miklós miniszter és Müller Cecília tisztifőorvos is.

Komoly korlátja az elemzésnek, hogy csak a januártól júniusig tartó időszakot vizsgálja, pedig azóta két fontos dolog is megváltozott: uralkodóvá vált a sokkal gyorsabban terjedő delta variáns, és bizonyítottan kopni kezdett a vakcinák által kiváltott immunválasz. (Utóbbi miatt van szükség harmadik oltásokra.)

Ferenci Tamás biostatisztikus a Telexnek dicsérte a vizsgálat metodikáját, viszont szerinte borzasztóan nagy szükség lenne arra, hogy „ne november 25-én tudjuk meg a június 10-ei eredményeket, pláne egy ilyen járványban, ahol egy hét is számít”. A jelek szerint minden adott, hogy gyakrabban megismerhessük az aktuálisabb számokat.

Mi derült ki?

A kutatásban összevetették a kétszer oltottak és az oltatlanok fertőzési és halálozási statisztikáit úgy, hogy kiszűrték a nemből, életkorból és az oltás időpontjából adódó különbségeket. Így alakult a fertőzéssel szembeni védelem hatékonysága a különböző vakcináknál:

 • Pfizer: 83,3%
 • Moderna: 88,7%
 • Szputnyik: 85,7%
 • AstraZeneca: 71,5%
 • Sinopharm: 68,7%

A halálozással szembeni hatékonyság 87,8 és 97,5 százalék között alakult vakcinától függően, de a 16-44 éves oltottak között senki sem halt meg, akármilyen oltást is kapott. Részletesebben a halálozással szembeni hatékonyság:

 • Pfizer: 90,6%
 • Moderna: 93,6%
 • Szputnyik: 97,5%
 • AstraZeneca: 88,3%
 • Sinopharm: 87,8%

A tanulmány szerint az öt vakcina összességében 9500 halálesetet segített megelőzni. Megjegyzik, hogy a Pfizer eredményei valamivel rosszabbak, mint a klinikai vizsgálatokban voltak, de ebben közrejátszik, hogy ezt akkor nagy arányban kapták idősek és krónikus betegek, akárcsak a Modernát.

A korcsoportos adatokat nézve feltűnő, hogy a Sinopharm júniusig is mindössze 43 százalékos hatékonysággal védett a megfertőződés ellen 85 év felett. Ez az AstraZenecánál is alacsony (39 százalék), de a Sinopharmot sokkal több idősnek adták be, pedig az engedélyezés pillanatában is világos volt, hogy a klinikai vizsgálatok során nem mérték a hatékonyságát ebben az életkorban. A Sinopharm halálozással szembeni hatékonysága viszont magasabb volt ebben az életkorban az AstraZenecáénál.

Oroszi Beatrix epidemiológus nemrég egy előadásban beszélt arról, hogy a méréseik szerint idővel csökken a kezdeti 80-90 százalékos hatékonyság a megfertőződéssel szemben, ezt a harmadik oltások tudják növelni ismét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt