Egyre népszerűbbé és egyre inkább e-sporttá válik a sakk, a most zajló vb-döntő az egész sportág sorsát befolyásolja

sport
2021 november 29., 13:39
comments 2

Napjaink két legismertebb norvég sportolója, Magnus Carlsen négyszeres világbajnok sakknagymester és a Borussia Dortmund elképesztően gólerős futballistája, Erling Håland összeálltak egy közös fotóra a német csapat november eleji meccsének félidejében.

link Forrás

Ebben első látásra nincs semmi meglepő, de a sakkvilágot szorosabban követők között voltak, akik fennakadtak rajta. Ekkor már ugyanis javában közeledett a november végi sakkvilágbajnoki döntő Dubajban, és Carlsen egyáltalán nem úgy viselkedett, ahogy egy ekkora esemény résztvevőitől megszokta a világ.

A világbajnoki döntő a sakk legnagyobb eseménye, a játékosok hónapokon át rendkívül intenzíven készülnek, igyekeznek a lehető legjobban kizárni a külvilágot, és a lehető legtöbbet megtudni ellenfelük játékáról. Persze önmagában egyetlen dortmundi kitérő nem lett volna annyira kirívó, de Carlsen az egész felkészüléshez máshogy állt hozzá, mint amit megszoktak: például online villámsakkversenyeken vett részt, amikről tudható, hogy rendkívül kimerítőek, és nagyon nehéz mellettük elmélyülten foglalkozni bármivel, ezért valószínűleg egyetlen konzervatívabb edző sem javasolná a versenyzőjének, hogy így készüljön egy döntőre.

Ehhez képest sokkal hagyományosabb felkészülést vitt Carlsen ellenfele, az orosz Jan Nyepomnyascsij (innentől csak Nepo), aki maga beszélt róla, hogy rengeteget dolgoztak a döntő előtt, és aki a moszkvai Szkolkovo Műszaki Intézet szuperszámítógépének segítségével készült az összecsapásra.

A dubaji döntő helyszíne
photo_camera A dubaji döntő helyszíne Fotó: GIUSEPPE CACACE/AFP

Az első három meccs alapján nem hiába: bár a 14 partisra tervezett finálé előtt a fogadóirodák Carlsent tartották esélyesebbnek, eddig nem bírt egymással a két sakkozó, három döntetlennél tartunk most. A három játszmából a második a kaotikus fordulatok és váratlan húzások miatt jó eséllyel emlékezetes marad, míg a harmadikon mindketten szinte végig tökéletes összhangban léptek azzal, amit amúgy a fejleményeket élőben elemző szuperszámítógép is javasolt volna.

Amiért más ez a döntő

Persze önmagában az, hogy Carlsen máshogy készül fel egy vb-döntőre, mint amit megszoktunk, nem lenne túl érdekes. Csakhogy közben a norvég nagymester nemcsak az elmúlt évtizedek legkiválóbb játékosa, de mellette épp a szemünk láttára forradalmasíthatja az egész sportágat.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.