Először filmeztek rénszarvasra vadászó jegesmedvét

ÁLLAT
2021 november 29., 13:44
comments 2

A jég olvadásával megváltozhat a jegesmedvék étrendje, mivel a tengerjég visszahúzódásával eltűntek a fő fogást jelentő fókák. Feltehetően emiatt vadászott le inkább egy rénszarvast egy jegesmedve. Az akciót egy lengyel kutatóállomás kamerája rögzítette a norvégiai Spitzbergákon. Az MTI beszámolója szerint ez az első alkalom, hogy ilyen jelenetet rögzített kamera.

link Forrás

A felvételt, amit nemrég tettek közzé, még 2020. augusztus 21-én készítették.

„Az egész helyzet olyan bámulatos volt, mintha egy dokumentumfilmet néztünk volna. Szinte hallani lehetett a narrátort, amint azt mondja: ezt nézned kell, mert valószínűleg soha többé nem látsz ilyet” – mondta Izabela Kulaszewicz, a Gdanski Egyetem biológusa. Két nappal később a kutatók ugyanazt a medvét látták, ahogy egy másik rénszarvastetemből eszik.

A kutató és munkatársai a Polar Biology című tudományos lapban azt írták, az eset egyike azon megfigyeléseiknek, amelyek arra utalnak, hogy a jegesmedvék egyre többször vadásznak szárazföldi állatokra, hogy pótolják a fókák hiányát.

Az Északi-sarktól mintegy 1000 kilométerre lévő Spitzbergákon nagyjából 300 jegesmedve és 20 ezer rénszarvas él. A tanulmány szerzői szerint több jel is utal arra, hogy a jegesmedvék egyre gyakrabban vadásznak rénszarvasokra. De nemcsak azért, mert a visszahúzódó jég miatt hosszabb időre kerülnek szárazföldre a jegesmedvék, hanem azért is, mert az 1925 óta életben lévő vadászati tilalom miatt egyre több a Spitzbergákon a rénszarvas.

Vannak azonban kutatók, akik szerint nem kell túl sok következtetést levonni az esetből, bőven lehet, hogy a jegesmedvék korábban is vadásztak rénszarvasra, csak kevesebb ember, kevesebb medve és kevesebb rénszarvas élt a Spitzbergákon, és most pedig mindenkinek van kamerás mobilja. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.