Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

„Ez járványszínház, nem közegészségügy”

járvány
2021 november 29., 10:05
comments 1

Járványszínház helyett hatékony intézkedésekre van szükség az omikron variánssal szemben, figyelmeztet a New York Timesban megjelent cikkében Zeynep Tufekci szociológus-publicista, aki közel két éve foglalkozik cikkeiben a koronavírussal.

Színház alatt a vaktában elrendelt beutazási korlátozásokat érti, amelyek a mostani formájukban nem képesek megakadályozni az új vírusváltozat gyors elterjedését. A határzár a legtöbb helyen, például az Egyesült Államokban is azt jelenti, hogy egyes afrikai országokból nem utazhatnak be külföldiek, az amerikaiak viszont szabadon bevihetik a vírust. Ráadásul a bejelentés után még napokig nem lépett életbe a korlátozás, mintha addig nem terjedne a koronavírus. „Ez járványszínház, nem közegészségügy” - írja.

Tufekci amellett érvel, hogy ehelyett gyors, hatékony, szigorú intézkedésekkel (teszttel, elkülönítéssel) kellene elejét venni az omikron terjedésének, már csak azért is, mert egyelőre nagyon keveset tudunk róla. A dél-afrikai kutatóknak és egészségügyi rendszernek köszönhetően nagyon korán értesültünk az új variáns felbukkanásáról. Vannak vakcináink, gyógyszereink és tapasztalataink, a világ országainak most lenne idejük felkészülni, míg kiderül, valójában mennyire veszélyes.

photo_camera Fotó: DIMITRI KORCZAK/AFP

Az első adatok alapján az omikron gyorsabban terjed a korábbi variánsoknál, de ez önmagában nem kell, hogy katasztrófát okozzon. Fontos kérdés például, hogyan hat az oltottakra: ha nagyobb eséllyel is fertőzi meg őket, vajon súlyosabb tüneteket okoz-e? És másképp működik-e mindez a betegségen átesett embereknél, illetve azoknál, akiknek semmilyen védettségük nincs? Egyelőre bármi elképzelhető. Az omikron megjelenése szörnyű következményekhez vezethet, de kiderülhet az is, hogy nincs nagy jelentősége a járvány szempontjából.

Tufekci szerint addig is érdemes elővigyázatosnak lenni, az afrikai országokat pedig nem büntetni, hanem támogatni kellene. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is felszólalt a határzárak ellen. „Létfontosságú, hogy támogassuk az adataikat átlátható módon kezelő országokat, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy biztosítsuk: időben kapunk meg fontos adatokat” - figyelmeztettek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt