A WHO szerint nem jó ötlet lezárni a határokat az omikron-variáns miatt

járvány
2021 november 29., 06:01
comments 1

„A WHO az afrikai országok oldalán áll, és szorgalmazza, hogy hagyják nyitva a határokat” – olvasható az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének közleményében, amely felszólítja az országokat, hogy kockázatfelmérésen alapuló tudományos megközelítéssel álljanak a kérdéshez.

Az egészségügyi világszervezet szerint ugyanis, ha korlátozzák azokat az országokat, amelyek transzparens módon beszámolnak egy-egy újabb variánsról és az arról elérhető információkról, akkor fennáll a veszélye, hogy előbb-utóbb lesznek, akik inkább elhallgatnak majd fontos információkat.

„Létfontosságú, hogy támogassuk az adataikat átlátható módon kezelő országokat, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy biztosítsuk: időben kapunk meg fontos adatokat” – figyelmeztetett a WHO.Az omikron variáns megjelenéséről beszámoló dél-afrikai hatóság szerint a légi járatok betiltása, amely befolyással van a gazdaságra és az idegenforgalomra, elrettentheti a jövőben az országokat attól, hogy szankcióktól félve hírt adjanak az újabb esetleges variánsok felfedezéséről.

London repterén szigorú korlátozásokat vezettek be. Néhány dél-afrikai országból pedig karantén után léphetnek csak be az Egyesült-Királyságba a beutazók.
photo_camera London repterén szigorú korlátozásokat vezettek be. Néhány dél-afrikai országból pedig karantén után léphetnek csak be az Egyesült-Királyságba a beutazók. Fotó: HASAN ESEN/Anadolu Agency via AFP

Számos - elsősorban európai - ország függesztette fel a dél-afrikai országokból érkező légi járatokat. Pénteken az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek lezárták a határaikat az Afrikának ezen térségéből érkezők előtt, a hétvégén pedig Magyarország is korlátozásokat vezetett be.

Hétfő reggelre Kanadából és Svájcból is jelentettek az omikron-variánssal fertőzött eseteket. Az észak-amerikai országban egy Nigériából hazatérő, Svájcban pedig egy Dél-Afrikából beutazó ember szervezetében volt jelen a vírus. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.