A kórházba kerülők 10 százaléka 2 év alatti gyerek Dél-Afrikában, az omikron epicentrumában

járvány
2021 november 30., 06:04

A dél-afrikai Tshwane-ban, az omikron epicentrumában a kórházba kerülők 10 százaléka két év alatti gyerek – írja a Bloomberg. A Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének egy szakembere, Waasila Jassat szerint most több gyerek kerül kórházba, mint a negyedik hullám kezdeti szakaszán, de hasonló volt a tendencia a harmadik hullám idején, amikor a delta variáns dominált. „A nagyon kicsi gyerekek immunrendszere még fejletlen, és beoltva sincsenek, ezért náluk magasabb a kockázat.”

Jassat szerint a szülők „elővigyázatosságból nagyobb valószínűséggel” viszik kórházba a gyerekeiket, mert aggódnak az új variáns miatt, szerinte most emiatt is nőhetett meg a kórházi felvétel száma a gyerekek között.

photo_camera Fotó: EyePress via AFP

Az omikron néven ismert variánst a múlt héten azonosították dél-afrikai tudósok, és bár az új variáns okozta tüneteket enyhének nevezték, még mindig nem lehet sokat tudni az omikron kockázatairól. A kormányok világszerte beutazási korlátozásokat vezettek be, az Egészségügyi Világszervezet pedig arra figyelmeztetett, hogy az új variáns egy újabb fertőzéshullámot indíthat el.

Dél-afrikai tudósok szerint a meglévő vakcinák valószínűleg még mindig védelmet nyújtanak a súlyos betegség ellen. A gondot az okozhatja, hogy a nagyon kicsi gyerekek még nem kaptak oltást.

A delta variáns okozta harmadik hullám alatt a 19 év alattiak kórházi felvétele 43 százalékkal ugrott meg, azóta azonban Dél-Afrikában is engedélyezték a 12-17 évesek oltását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.