WHO: az omikron variáns nagyon magas kockázatot jelent világszerte

járvány
2021 november 29., 11:53

Az új típusú koronavírus omikron nevű variánsa nagyon magas kockázatot jelenthet világszerte, egyes térségekben súlyos következményekkel járhat - közölte hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A beoltott népességen belül viszont várhatóan csak enyhe tünetekkel járó megbetegedést okoz majd, és eddig nem követelt halálos áldozatot.

A szervezet felhívta a figyelmet arra: egyelőre bizonytalanság övezi, hogy az új vírusváltozat mennyire fertőző és milyen gyorsan terjedhet. Egyben azt javasolják az egészségügyi hatóságoknak szerte a világon, hogy gyorsítsák fel a veszélyeztetett csoportok beoltását.

photo_camera Fotó: HAKAN NURAL/Anadolu Agency via AFP

Az omikron variánsban a szakemberek eddig nem tapasztalt mennyiségű tüskemutációt fedeztek fel. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön: mennyire hatástalanok vagy hatásosak az eddig alkalmazott oltóanyagok az omikron ellen. A WHO a következő hetekben várja az erre vonatkozó adatok beérkezését.

Jakab Ferenc virológus elmondta, hogy az új variáns 100 százalék, hogy megjelenik hazánkban is, de nem biztos, hogy tömeges fertőzést okoz majd. Király András ebben a cikkben összegezte, hogy mit tudunk eddig az omikronról. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.