Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

Az ENSZ-főtitkár szerint az omikron miatti határzár igazságtalan, büntető jellegű és hatástalan eszköz

járvány
2021 december 2., 5:15

António Guterres ENSZ-főtitkár New York-i sajtótájékoztatóján azt mondta, egy határokat nem ismerő vírus esetében nem fogadhatók el olyan utazási korlátozások, amelyek egész régiókat vagy országokat szigetelnek el más területektől. Hozzátette, hogy szerinte a határzár nem hatásos eszköze a járvány elleni fellépésnek – utalva ezzel arra, hogy több országban is beutazási tilalmat vezettek be több dél-afrikai országgal szemben.

Guterres szerint igazságtalan és erkölcstelen, ha egyes országokat kollektív büntetésben részesítenek azért, mert tudományos és egészségügyi információkat osztanak meg a világgal. Hozzátette, hogy úgy gondolja, a kormányok az utazók gyakoribb tesztelésével hatékonyabban tudnának védekezni a járvány terjedése ellen.

A sajtótájékoztatón Moussa Faki Mahamat, az Afrikai Unió bizottságának elnöke is azt kérte, hogy ne bélyegezzék meg az afrikai országokat azért, mert nyílt, átlátható módon cselekedtek az omikron felbukkanását követően. De beszélt arról is, hogy Afrikában még kevesen kaptak oltást a koronavírus ellen, emiatt pedig nemzetközi szolidaritásra szólított fel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt