Franciaországból kapott párt Fifi, a Debreceni Állatkert madagaszkári varija

2021 december 2., csütörtök 19:14
Chari még szokja a körülményeket Debrecenben Fotó: Dr. Nagy Gergely Sandor/Dr. Nagy Gergely Sandor

Különleges jövevény érkezéséről számolt be csütörtöki közleményében a Debreceni Állatkert: november 26-án egy nőstény fekete-fehér vari érkezett hozzájuk a franciaországi Calviac állatkertjéből az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében.

A vari Chari névre hallgat, 2012-es születésű és már meg is tekinthető az állatkert Katta-sétányának szomszédságában. Chari nem fog unatkozni, ugyanis Debrecenben él már a súlyosan veszélyeztetett fajból egy példány: a hím vari Fifi már évek óta nagy népszerűségnek örvendő lakója a nagyerdei állatparknak. Kettejük először állhat össze egy vari-tenyészpár Debrecenben.

A Madagaszkár keleti részén fekvő trópusi esőerdőkben honos fekete-fehér vari (Varecia variegata) a nagyobb termetű makifélék egyike. Az esőerdei lombkoronaszinthez alkalmazkodott: kiválóan ugrik fáról fára, jellegzetes színezetű, sűrű bundája pedig megvédi a bőséges csapadéktól. Kisebb családi közösségekben él, amelyeket a domináns nőstény vezet.

Fotó: Dr. Nagy Gergely Sandor/Dr. Nagy Gergely Sandor

A vari leveleket, gyümölcsöket, valamint nektárt fogyaszt, különlegessége pedig, hogy ő a világ legnagyobb beporzója; egyedülálló módon képes kinyitni az élőhelyén őshonos utazók pálmájának virágait, amelyről szőrzetén szállítja tovább a pollent.

A varik súlyosan veszélyeztetett besorolással szerepelnek a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt