4 évet kapott az 5 gyermekes fehérorosz családanya, aki szerette Viktor Coj legendás dalait és a teadélutánokat

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2021 december 3., péntek 18:10
11

Pénteken Minszkben ítéletet hirdettek Olga Zolotar ügyében. A 38 éves nőt bűnösnek találták az ellene felhozott vádpontokban, amelyek a következők voltak: szélsőséges szervezet létrehozása és működtetése; a közrendet súlyosan sértő csoportos tevékenység támogatása és szervezése. Zsanna Baranova ügyész előzetesen 5 éves börtönbüntetést kért a zsdanovicsi családanyára, akinek 5 gyermeke van, a legidősebb lánya 17, a legkisebb 4 éves.

Zolotar ártatlannak vallotta magát.

Az ügy tárgyalása november 15-én kezdődött, a záró szakasz a héten zajlott le. A mélyen vallásos vádlott 30-án beszélhetett az utolsó szó jogán, ekkor a Nasa Nyiva tudósítása szerint ezeket mondta: „Azért vagyok itt, mert nem vagyok közömbös ember. Azért vagyok itt, mert Isten meghagyásai szerint igyekszem élni. Anya vagyok, aki meg akarja védeni a gyermekeit. Anyaként és katolikusként az emberi méltóság és a lelki értékek oldalán állok. Minden, amit tettem vagy mondtam, az emberek iránti szeretetből, a hazugság és az erőszak elutasításából fakadt.

Mindannyian Isten gyermekei vagyunk. Mindenkiben ott van a lehetőség, hogy a világot Isten és a szeretet országává tegye. Isten országában nincs gyűlölet, irigység, hazugság, bosszú és rettegés. A szívem darabokra szakad, mert izzik, növekszik a gyűlölet a hazámban, és egyre több a fájdalom. Vezeklésre és megbocsátásra van szükség. Másképpen nem számolhatjuk fel a társadalmi-politikai válságot. Az ellenem felhozott vádak olyan indítékokat tulajdonítanak tetteimnek, amelyek fel sem merültek bennem. Hétköznapi eseményeket, reakciókat, érzéseket kriminalizáltak. Az anyagaimban szerepel egy fotó, amelyen ez a felirat olvasható: »Béke. Szeretet. Szabadság.« Minden szavát aláírom most is. Azt akarom, hogy a hazámban béke legyen. Azt szeretném, hogy az emberek szeressék Istent és egymást. Vlagyimir Korotkevics szavaival szeretném befejezni: »Belaruszban él az Isten«. Az Isten él. Örökké él.”

Ismeretlen számítástechnikai eszközök

Olga Zolotar Zsdanovicsiben, egy fővároshoz közeli kisvárosban élt, és a minszki körgyűrűn vették őrizetbe 2021. március 18-án, egyik – 10 éves – lányával tartott éppen a zeneiskolába. A belügyesek visszavitték az otthonába, házkutatást tartottak, majd a Revoljucionnaja utcai őrsre szállították. Ügyvédje, Andrej Mahalov később azt mondta: vallatása közben fizikai erőszakot alkalmaztak vele szemben. A nyomozás során aztán egyetlen olyan embert sem találtak – vagy egyáltalán: hallgattak ki – aki tagja lett volna Zolotar állítólagos szélsőséges szervezetének. Ez azonban egy pillanatig sem zavarta az ügyészt a vádemelésben.

Olga Zolotar és lányai Fotó: Vjaszna 96

Zsanna Baranova a vádbeszédében kifejtette: Zolotar megsértette a társadalmi együttélés alapjait, arra okította társait, hogy miként kerüljék el a felelősségre vonást, erkölcsileg támogatta közössége tagjait. A társadalmi rendre súlyos veszélyt jelentő cselekmények a vád szerint ilyen csoportos tevékenységekben merültek ki: jelszavak skandálása, a közlekedés akadályozása, tapsolás, a köznyugalom tartós zavarása, a hatóságok elvárásainak semmibevétele.

A tömegrendezvényeken túl a vád szerint Olga Zolotar az interneten – telefonja és „ismeretlen számítástechnikai eszközök” segítségével – is szervezkedést folytatott. Az ügyész szerint Telagram-chatszobákban ismertette híveivel az ellenállás módozatait, valamint biztatta őket törvényellenes cselekmények végrehajtására. Közös szabadidős programokat szervezett, ennek keretében agitációs anyagokat terjesztettek, rajzokat, feliratokat helyeztek el a házak falain. A vádlott pénzt is gyűjtött a közösség működtetésére, illetve azzal a céllal, hogy az őrizetbe vett ellenzékieknek nyújtott jogi segítséget finanszírozhassák.

Lépj be féláron a Körbe!

Egy hónap Cikkek tagság most 1 990 990 Ft.
Légy része a közösségünknek!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt