Közös képviseletet terveznek európai országok Afganisztánban

külföld
2021 december 4., 9:17

Több európai ország azon dolgozik, hogy közös diplomáciai képviseletet nyisson Afganisztánban, ahonnan a tálibok augusztusi hatalomátvétel után távoztak a nyugati diplomaták - mondta Emmanuel Macron szombaton Katar fővárosában, Dohában.

A francia elnök megjegyezte: szeretnék mielőbb megnyitni a képviseletet, de még tisztázni kell a biztonsági kérdéseket. Aláhúzta: a lépés nem jelenti azt, hogy elismerik a tálib kormányt vagy politikai párbeszédet kezdenek vele.

photo_camera Macron és a katari emír Fotó: THOMAS SAMSON/AFP

Egy európai uniós tisztségviselők és az ideiglenes afgán kormány képviselői közötti tárgyalásokat követően nyilvánosságra hozott uniós közleményben is szó esett a diplomáciai misszióról. Abban az EU azt írta: a minimális jelenlétet biztosító kabuli képviselet létrehozása a biztonsági helyzettől függ, valamint attól, hogy a helyi hatóságok képesek-e garantálni a diplomáciai létesítmények és az ott szolgáló személyzet biztonságát. Az EU aláhúzta: mindez nem járna a kabuli kormány elismerésével.

A nyugati kormányok a tálib hatalomátvétel óta latolgatják, hogy miként viszonyuljanak Afganisztán új kormányához. Többször jelezték a kabuli kabinetnek: azt várják, hogy lehetőleg minden társadalmi réteget, vallási és etnikai kisebbséget képviseljen, különös tekintettel a nőkre. A jelenlegi ügyvivő kormányban csak férfiak vannak, és a kabuli vezetők kivétel nélkül a tálibok - többnyire a pastu népcsoportból kikerülő - emberei. Emellett sok olyan ember került miniszteri pozícióba, akit a nemzetközi közösség terroristának tart.

Macron egyúttal megköszönte Katar segítségét az afganisztáni evakuációban. Szeptember 10. óta tíz alkalommal küldtek evakuációs járatot Afganisztánba Katar szervezésével. A repülőgépekkel 110 francia állampolgárt és hozzátartozóikat, valamint 396 afgán állampolgárt menekítettek ki. A francia vezető megjegyezte: folytatják az akciót. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt