Évtizedek óta nem volt akkora RSV-járvány, mint az idén

Egészségügy
2021 december 08., 06:21
comments 2

Az elmúlt hónapokban nyolc-tízszeresére nőtt a légúti tünetekkel kórházban kezelt kisgyerekek száma, írja a Semmelweis Egyetem a honlapján megjelent cikkben*. A megbetegedéseket esetükben nem a koronavírus, hanem egy másik, régóta ismert kórokozó, az ún. RSV (respiratory syncytial virus) okozta.

Egy RSV-beteg kisgyermek 2021. november 25-én a stuttgarti Olgahospital gyerekosztályán.
photo_camera Egy RSV-beteg kisgyermek 2021. november 25-én a stuttgarti Olgahospital gyerekosztályán. Fotó: MARIJAN MURAT/dpa Picture-Alliance via AFP

Az RSV ugyan nagyon virulens, de évtizedek óta nem okozott akkora járványt, mint az idén, mondta az egyetem honlapjának Szabó Attila, a Klinikai Központ gyermekgyógyász elnöke. Szabó szerint a betegség főleg a kora- és újszülöttekre, valamint a csecsemőkre jelent nagy veszélyt, náluk alakulhat ki a következtében a kislégutak súlyos gyulladása, vagy akár tüdőgyulladás is.

Szabó szerint idén korábban kezdődött az RSV-szezon, már október elején tömeges megbetegedések voltak. A kórokozó gyors terjedésének kedvez, hogy a tünetek a fertőzés után átlag 4-5 nappal jelennek meg, vagyis a még tünetmentes fertőzöttek napokon át feltűnés nélkül adhatják tovább a betegséget.

Az RSV-fertőzésre jelenleg nincs célzott terápia vagy gyógyszer, az egyetlen védekezés ellene a megelőzés. Ez gyakorlatban ugyanaz, mint ami a koronavírus ellen is javasolt, vagyis:

  • gyakori kézmosás;
  • maszkhasználat;
  • felületfertőtlenítés;
  • közösségi távolságtartás.

Szabó tanácsai szerint a megbetegedéssel azonnal orvoshoz kell fordulni, amennyiben szapora légzéssel, zihálással, rohamokban jelentkező, csillapíthatatlan köhögéssel jár. A kora-, vagy újszülöttek esetén a táplálási nehezítettség is intő jel a kiszáradás veszélye miatt, mondta.

*Pontosítás: Cikkünk eredeti változatában Bódi Bernadettnek tulajdonítottuk a cikket, de az egyetem tájékoztatása szerint ő nem szerzője annak, csak publikálta az oldalon. A félreértésért elnézést kérünk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.