Tényleg nem Dzsamal Hasogdzsi egyik gyilkosát tartóztatták le Párizsban

külföld
2021 december 08., 14:26
comments 1

Szabadon engedték szerdán azt a szaúdi állampolgárságú férfit, akit előző nap a Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúd-arábiai újságírót kivégző kommandó egyik feltételezett tagjaként – tévedésből – vettek őrizetbe a párizsi Roissy Charles-de-Gaulle repülőtéren - erősítette meg a párizsi ügyészség a Le Figaro című napilap értesülését.

A 33 éves Khalid Alotaibit a reptéri határrendészet tartóztatta le, amikor fel akart szállni egy Rijádba tartó repülőjáratra. Az ügyészség szerint a férfi neve megegyezik a szaúdi királyi gárda egyik volt tagjának a nevével, aki ellen nemzetközi körözés van érvényben. A férfit a Törökország által 2018. november 5-én kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján állították elő. Előzetes letartóztatásba került, de kiderült, hogy a körözés nem rá vonatkozik, ezért szabadon engedték.

Szaúd-Arábia párizsi nagykövetsége kedd este közleményt adott ki, amely szerint a letartóztatott férfinak nincs köze az ügyhöz, és azonnali szabadon bocsátását követelik. Egy szaúd-arábiai biztonsági forrás hozzátette, hogy a "Khaled Alotaibi" nagyon elterjedt név a királyságban, és hogy az igazi Alotaibi valójában Szaúd-Arábiában tölti börtönbüntetését az ügy összes vádlottjával együtt.

Dzsamál Hasogdzsi (sötét zakóban) belép a szaúdi konzulátus épületébe. Ez az utolsó felvétel az eltűnt újságíróról.
photo_camera Dzsamál Hasogdzsi (sötét zakóban) belép a szaúdi konzulátus épületébe. Ez az utolsó felvétel az eltűnt újságíróról Fotó: CCTV/Hurriyet via AP

Az 59 éves Hasogdzsit, a Washington Post szaúdi vezetéssel kritikus publicistáját 2018. október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, ahová azért ment, hogy az esküvőjével kapcsolatos teendőket intézze. Török tisztségviselők szerint szaúdi "halálosztag" ölte meg, holttestét pedig feldarabolták. Szaúd-Arábiában nyolc embert ítéltek börtönbüntetésre Hasogdzsi halálával kapcsolatban.

Az amerikai hírszerzés jelentésében azt írta: Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös rendelhette el a műveletet. A koronaherceg cáfolta érintettségét, de Rijád később elismerte, hogy szaúdi ügynökök követték el a gyilkosságot, saját kezdeményezésükre. Az ENSZ 2019-ben megjelent jelentése szerint Khalid Alotaibi, a szaúdi királyi gárda volt tagjaként a 15 tagú kommandóban is benne volt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.