Előkerült egy prezentáció, amiben azt magyarázták Trumpnak, hogyan ne adja át az elnökséget

2021 december 11., szombat 8:56
5

Mark Meadows, a Fehér Ház egykori kabinetfőnöke egy olyan, 38 oldalas Powerpoint-prezentációt adott át a Capitolium január 6-ai elfoglalását vizsgáló kongresszusi bizottságnak, ami azt tanácsolta Donald Trump elnöknek, hogy hirdessen rendkívüli állapotot és ne adja át az elnökséget Joe Bidennek. A dokumentum, melynek egyik verziója a Guardian birtokába került, a “Választási csalás, külföldi beavatkozás, opciók január 6-ára” címet viseli.

A prezentációban felvázolt terv szerint először a szenátorokat és a Képviselőház tagjait informálták volna arról, hogy külföldről beavatkoztak a választásokba, hogy Trump ekkor rendkívüli állapotot hirdessen, érvénytelennek nyilvánítva az elektronikus szavazást és a helyzet alkotmányos megoldására kérje fel a Kongresszust.

A dokumentum szerint Mike Pence alelnök 3 módon akadályozhatta volna meg Joe Biden választási győzelmét. (A Kongresszus január 6-ai ülésén számolták meg az elnökválasztást eldöntő elektori szavatokat, formálisan is kihirdetve a választás eredményét.) Három módon, vagyis

  1. a kulcsállamok Bident támogató elektorainak kizárásával
  2. Trump-párti elektorok bevonásával
  3. vagy az ülés elnapolásával, ami lehetőséget nyújtott volna arra, hogy utána már csak a helyszínen leadott szavazatokat számlálják meg.

Ez utóbbi verzióhoz igen hasonló megoldást tanácsoltak Trumpnak január 4-én vagy 5-én az elnök legközelebbi emberei, köztük Rudy Giuliani és John Eastman ügyvédek, illetve Steve Bannon tanácsadó.

Miután Pence nemet mondott mindhárom lehetőségre, Trump arra várt ötleteket az embereitől, hogy miként lehetne megakadályozni, hogy egyáltalán megtartsák az ülést a Kongresszusban.

A prezentáció - aminek egyelőre nem egyértelmű, hogy ki a szerzője - arra alapoz, bármiféle bizonyíték nélkül, hogy választási csalás történt, például olyanokat állítva, hogy 8, a választás eredményéről döntő csatatérállamban “a kínaiak szisztematikusan ellenőrzést szereztek a választási rendszer felett.” Ekkorra már Jeff Rosen, a Trump által kinevezett igazságügyi miniszter is kimondta, hogy nincs bizonyíték a választás eredményét befolyásoló csalásra.

A Guardian forrásai szerint ezt a prezentációt január 4-én megmutatták néhány republikánus képviselőnek, de Trump ügyvédcsapata nem látta azt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt