Szív-tüdő-géppel próbálhatják megmenteni Csollány Szilvesztert

Egészségügy
2021 december 11., 10:12
comments 25
photo_camera Csollány Szilveszter 2002-ben Franciaországban Fotó: Damien Meyer/AFP

“Műtüdő mentheti meg Csollány Szilveszter életét” - írja a Blikk. A bulvárlap az úgynevezett ECMO kezeléshez vagyis az extrakorporális membránoxigenizációhoz használt készüléket nevezi műtüdőnek. Ilyenkor a páciens vérét egy külső szerkezeten áramoltatják át, ami a szív és a tüdő szerepét egyszerre átvéve keringeti és oxigénben dúsítja a vért.

Ez nagyon megterhelő folyamat, így ezt a bevatkozást jellemzően fiatalabb, aránylag jobb fizikai állapotú betegeken szokták csak végezni. Az ECMO önmagában is kockázatos időnyerő kezelés, veszélyes szövődményekkel, amit ezért csak indokolt esetben végeznek. A Blikk szerint az országban 30-40 ehhez való készülék található összesen.

A Bors szerint Csollány Szilvesztert az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Covid-osztályán kezelik, és továbbra is válságos az állapota.

Hétfőn írtuk meg a Magyar Nemzet információja alapján, hogy az olimpiai- és világbajnok tornász koronavírusos és lélegeztetőgépre került.

Csollány korábban többször is oltásszkeptikus posztokat osztott tovább a Facebook-oldalán.

Update: Cikkünkhöz a következő kiegészítést-pontosítást küldte az aneszteziológus-intenzív terápiás szakorvosként dolgozó Á.:

"(...) az ECMO alapvetően két formában működik: venoarteriosus ecmo, ami a szív és a tüdő funkcióját hivatott egyszerre pótolni jellemzően súlyos szívelégtelen betegeknél, illetve a venovenosus, ami csak a tüdőét. Légzési elégtelenség esetén általában utóbbit alkalmazunk."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt