Trump: Bibi sosem akart békét

külföld
2021 december 12., 17:26
comments 2

A volt amerikai elnök áprilisban és júliusban két interjút adott a Walla és az Axios újságírójának, Barak Ravidnak a „Trump békéje: Az Ábrahám-egyezmény és a Közel-Kelet átformálása” című új könyvéhez, ami most jelenik meg Izraelben.

A most közölt felvételeken – amiket az ujkelet.live foglalt össze – Trump a Jeruzsálem és Ramallah közötti közvetítésre tett erőfeszítéseiről azt mondta, az idő múlásával úgy érezte, Benjamin Netanjahu akkori izraeli kormányfő nem igazán érdekelt abban, hogy megállapodás szülessen.

Trump azt mondta, a hivatalba lépésekor megkérte Netanjahut, hogy tegyen egy gesztust a palesztinok felé, felvetve a lehetőségét az építkezések befagyasztásának Júdea és Szamáriában, de „Bibi nem akart alkut kötni”.

„Most nem tudom, hogy ezt politikai okokból nem akarta, vagy más okok miatt. Bárcsak azt mondta volna, hogy nem akar alkut kötni, ahelyett, hogy… Mert sokan rengeteget dolgoztak rajta. De nem hiszem, hogy Bibi valaha is alkut kötött volna. Ez a véleményem. Azt hiszem, a tábornok [Gantz] alkut akart kötni” – mondta Trump.

Szerinte Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke „jobban akarta, hogy megállapodás szülessen, mint Netanjahu”. (Trump akkor azzal vádolta Abbászt, hogy hazudott neki és izraeliek ellen uszított, a látogatás utóhatásaként pedig Abbász szidalmazta Trumpot.)

Trump az interjúban felidézte, azt mondta Netanjahunak, hogy nagyon jó találkozója volt Abbásszal, de Netanjahu nem nagyon akart haladni. „És a tény az, hogy nem hiszem, hogy Bibi valaha is alkut akart kötni” – mondta az interjúban Trump. Azt mondta:

„Azt hittem, hogy a palesztinok reménytelenek, és az izraeliek mindent megtesznek a béke és a megállapodás érdekében. Rájöttem, hogy ez nem igaz.”

Trump a csalódottsága ellenére 2017. december 6-án elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és bejelentette az amerikai nagykövetség áthelyezését is, ami arra késztette a palesztinokat, hogy megszakítsák a kapcsolataikat Washingtonnal.

Netanjahu és Trump 2018. szeptember 26-án New Yorkban.
photo_camera Netanjahu és Trump 2018. szeptember 26-án New Yorkban. Fotó: Nicholas Kamm/AFP

Trump megismételte: „Nem hiszem, hogy Bibi valaha is szeretett volna békét kötni. Azt hiszem, csak kihasznált minket… »Nem, nem, mi akarjuk, akarjuk…« De azt hiszem, Bibi nem akart békét kötni. Soha nem akart.”

Trump sokkal pozitívabban nyilatkozott a volt vezérkari főnök Beni Gantzról, aki 2020-ban hatalommegosztó kormányt alakított Netanjahuval, és egy meghatározott idő elteltével át kellett volna vennie a miniszterelnöki posztot, de a megállapodást nem tartották be, így a kormány összeomlott és az új választások után Netanjahu megbukott. (ujkelet.live via Szombat)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.