380 millió dollár kártérítést fizet az amerikai tornászszövetség és olimpiai bizottság Larry Nassar áldozatainak

2021 december 13., hétfő 17:56
Larry Nassar 2018. január 16-án egy michigani bíróságon Fotó: GEOFF ROBINS/AFP

Megállapodás született az Amerikai Tornászszövetség (USA Gymnastics), illetve az Amerikai Olimpiai és Paralimpiai Bizottság (U.S. Olympic & Paralympic Committee) és Larry Nassar egykori olimpiai orvos áldozatainak ügyvédei között.

A két sportszövetség összesen 380 millió dollárt fizet ki, és teljesít több más nem pénzbeli kérést is, hogy a felperesek elálljanak kereseteiktől.

Az egyezségre Indianapolisban került sor, egész pontosan öt évvel azután, hogy Jamie Dantzscher egykori tornász-olimpikon benyújtotta az első polgári keresetet a később elítélt szexuális ragadozó ellen. Dantzscher nyomán további 500 kereset született. 265-en vallottak ellene.

Ez a második ilyen megállapodás azok után, hogy a Michigan Állami Egyetem, ahol Nassar szintén vezetett tornászcsapatot, 2018 májusában 500 millió dolláros egyezségre jutott a felperesek ügyvédeivel.

Az ügyvéd John Manly szerint - aki egymaga több mint 180 áldozatot képvisel az ügyben - a 880 millió dolláros egyezség a legnagyobb, amit egy elkövető által elkövetett szexuális erőszak következményeként valaha megítéltek amerikai bíróságok.

Nassar több mint két évtizeden át önkéntesként dolgozott az Amerikai Tornászszövetségnél, 1996-tól a válogatott orvosi koordinátoraként. 2017-ben bűnösnek vallotta magát gyermekpornográfia birtoklásában, 2018 elején pedig beismerte azt is, hogy szexuálisan zaklatta pácienseit és diákjait. Azóta több mint 300 év börtönbüntetésre ítélték.

A tornászszövetségről és a Michigan Állami Egyetem tisztviselőiről bebizonyosodott, hogy tudtak bizonyos visszaélésekről, mégsem vizsgálták ki azokat, a panaszok ellenére sem.

Vizsgálat indult az FBI-on belül is, ahol több nyomozónak már 2015-ben tudomása volt olyan tanúvallomásokról, amik szerint Nassar molesztálta a rábízott gyerekeket, mégsem tettek semmit - sőt, egyes nyomozók nem egyszerűen félrekezelték az ügyet, de meghamisították az áldozatok tanúvallomásait is. A nyomozóhatóság vezetője nemrég bocsánatot kért az áldozatoktól emiatt.

Nassar tetteiről és ügyéről a Netflix nagy sikerű dokumentumfilmet készített. Cikkünk a filmről és a történetről a 444-en itt olvasható. (ESPN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt