Többek szerint a Time eddigi legrosszabb döntése volt, hogy Elon Muskot választották az év emberének

külföld
2021 december 14., 07:22
comments 42

A Time magazin a 2021-es év emberének választotta Elon Muskot, aki nemcsak a SpaceX alapítója és vezérigazgatója, de nemrég megelőzte Jeff Bezost, az Amazon alapítóját a gazdag emberek listáján, miután 300 milliárd dollárra növelte nettó vagyonát a Tesla-részvények emelkedő árfolyama.

A Time Muskot a „bohóc, zseni, élharcos, látnok, iparmágnás, showman” jelzőkkel dobta meg az év embere cím mellett, a Guardian cikke szerint az Egyesült Államokban az elismerés éles kritikákat váltott ki, többek közt azért is, mert milliárdosként ellenzi a többek által javasolt „milliárdosok adóját”.

Musk a többi, szupergazdag emberhez hasonlóan a Propublica egy idei vizsgálata szerint 2014 és 2018 között összvagyonának jelentős növekedéséhez képest csak kis adókulcsot fizetett, 3,27 százalékot. Elizabeth Warren szenátor Twitteren azt írta, a Time döntése rávilágított arra, hogy az adótörvényt meg kell reformálni, „hogy az év embere valóban fizessen adót”.

Robert Reich – aki Clinton alatt volt munkaügyi miniszter – pedig azt mondta, ez most jó alkalom, hogy visszaemlékezzünk arra, amikor Musk „törvénytelenül fenyegetett azzal, hogy elveszi a részvényopciókat, ha az alkalmazottak szakszervezetbe tömörülnek”.

Kurt Eichenwald író és újságíró pedig arra emlékeztetett Twitteren, hogy Elon Musk 2020-ban Twitteren írt egy sor posztot, amelyekben semmibe vette a covid veszélyeit, és a korlátozások ellenére is nyitva tartotta kaliforniai gyárát. Eichenwald szerint Musk év emberének nevezése „minden idők legrosszabb döntése”.

A Time nemcsak az év emberét, de az év hőseit is megnevezte: a magazin Kizzmekia Corbettet, Barney Grahamet, Karikó Katalint és Drew Weissmant tette címlapjára az év hőseiként, amiért közreműködtek a koronavírus elleni, mRNS-alapú vakcinák kifejlesztésében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.