Karanténba kerültek a pelikánok az Állatkertben

ÁLLAT
2021 december 17., 15:06

Átmenetileg nem látogathatók a pelikánok és néhány más vízimadár, ugyanis két nemrég elpusztult pelikánnál a madárinfluenza H5N1 altípusba tartozó vírusát mutatták ki - közölte a Budapesti Állatkert. 57 pelikán és 46 más vízimadár érintett. A hatóságok és az Állatkert közösen gondoskodtak a potenciálisan érintett állatok egyenkénti vizsgálatáról és karanténba helyezéséről.

A vírust, amelyet elsősorban a vadon élő, vonuló vízimadarak terjesztenek, valószínűleg az állatkerti Nagy-tóra látogató vadmadarak hozták be az állományba. Az Állatkert munkatársai a Nébih munkatársaival közösen elvégzett helyszíni szemle alapján döntöttek a szükséges intézkedésekről.

Mintát vesznek az egyik pelikántól. Valószínűleg annyira élvezi, mint az emberek a PCR-t.
photo_camera Mintát vesznek az egyik pelikántól. Valószínűleg annyira élvezi, mint az emberek a PCR-t. Fotó: Bagosi Zoltan/Bagosi Zoltan

A szóban forgó 103 madarat az Állatkert és a Nébih szakemberei speciális előkészületek után egyenként befogták, megvizsgálták, majd az Állatkert területén belül, de a közönség által nem látogatható részen kialakított, e célra előkészített karanténba szállították át őket. Az állatoktól egyenként vett minták egyikéből sem lehetett kimutatni a vírust, így minden jel arra mutat, hogy a gyors intézkedéssel a vírus belső terjedését eddig sikerült megállítani.

Az állatok egészségvédelméről való szervezett gondoskodás részeként az állatkerti szakemberek a madárinfluenza kockázatát is folyamatosan elemzik. A járvány elsősorban a kert azon madarait érintheti, amelyek szabad ég alatti, háló nélküli kifutóban élnek, vagyis elméletileg találkozhatnak az Állatkert területére kívülről berepülő, vadon élő madarakkal.

2006 áprilisában, amikor a madárinfluenza járvány ezt indokolttá tette, megelőző vakcinázást hajtottak végre a kert valamennyi – szabadtéri bemutatóhelyen tartott – madaránál, összesen 118 faj 862 egyedénél. A mostani helyzetben az intézmény ismét kereste a lehetőséget a madarak megelőző vakcinázására, erre azonban eddig még nem volt mód az Európai Unión kívülről behozandó oltóanyaggal kapcsolatos adminisztratív nehézségek miatt.

Az állatorvosok folyamatosan nyomon követik a madárállomány egészségi állapotát, így az esetleges állatpusztulásoknál indokolt esetben a H5N1 kimutatásához szükséges laboratóriumi vizsgálatokra is sor kerül. Ennek köszönhetően sikerült még időben kimutatni a vírus megjelenését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.