Hallotta már a kilencedik legnagyobb égitest hangját?

űr
2021 december 19., 21:39
comments 5
link Forrás

A Jupiter legnagyobb holdjának „drámai élményt nyújtó” „hangját” rögzítette a NASA űrszondája. A Juno nevű egység még június 7-én közelítette meg a Ganymedes nevű óriásholdat (ez a kilencedik legnagyobb égitest a Naprendszerben, átmérője 5262 kilométer, tehát jóval nagyobb a Merkúr bolygónál, körülbelül a Mars háromnegyede), mindössze 1038 kilométerre haladt el az égitest felszínétől, 67 000 kilométeres óránkénti sebességgel, ekkor rögzítette az 50 másodperc hosszúságú hanganyagot.

„Ha jól figyelünk, a felvétel közepe táján hallható az is, amikor a szonda a hold mágneses terének másik régiójába lép, ekkor magasabb frekvenciára vált a hang” – lelkendezett Scott Bolton, az expedíció kutatásvezetője, amikor pénteken bemutatta az anyagot a nyilvánosságnak. A hangfelvételek úgy keletkeztek, hogy a szonda egyik rögzítő egysége a Jupiter erős mágneses mezeje keltette sugárzásokat (illetve azok változását a Ganymedes saját mágneses terében) érzékelte, és a hallható hang frekvenciatartományába modulálta.

A Juno űrszonda által készített felvétel a Jupiterről.
photo_camera A Juno űrszonda által készített felvétel a Jupiterről. Fotó: NASA

A Juno űrszondát 2011-ben indították azzal a céllal, hogy a Jupitert, illetve az óriásbolygón észlelhető légköri és mágneses jelenségeket vizsgálja, elsősorban a „Nagy Kék Folt” és a „Nagy Vörös Folt” néven ismert óriásörvényeket. Az űrhajó 2016-ban ért a Jupiter közelébe, azóta folyamatosan küldi az adatokat, eddig 32 különböző pályáról készített felvételeket és vett fel adatokat a gázóriásról. Nemsokára megközelíti az Europa és az Io nevű holdakat is.

A kutatók közzétették a Jupiter halvány porgyűrűjéről készült legújabb képét is, amelyet a Juno a gyűrű belsejéből kifelé nézve készített. A képen a Perseus csillagkép is látható. (NASA)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.