Sokan fogják megfertőzni egymást omikronnal karácsonykor Rusvai Miklós szerint

koronavírus
2021 december 19., 20:19

Az omikron variáns tünetei eltérhetnek az eddig ismert koronavírus-tünetektől: a betegség orrdugulással, orrfolyással és derékfájdalommal is jelentkezhet. Rusvai Miklós víruskutató az RTL Híradónak azt mondta, szerinte azért is terjedhet gyorsan a vírus, mert ilyen tünetekkel kevesen fordulnak orvoshoz és maradnak otthon.

Rusvai szerint fontos lenne, hogy enyhe tünetekkel se menjen senki közösségbe, de tart tőle, hogy ez a karácsonyi időszakban „nem mindig valósítható meg”. A víruskutató az omikron nagyon gyors terjedésére számít a következő három hétben.

„Növekszik a családi események száma, nagyon sok ember találkozik a szeretteivel, és sajnos a vírust is át fogja adni.”

A WHO jelentése szerint sűrűn lakott területeken másfél-három nap alatt duplázódhatnak az esetszámok az omikron esetében. Rusvai elmondta, hogy az eredeti, vuhani variáns esetében ez a duplázódás 20-30 nap alatt történt meg. Az alfa variánsnál 10-15 nap, a deltánál 7-10 nap alatt duplázódtak az esetszámok.

A járványügyi modellezéssel foglalkozó Vattay Gábor szerint január közepén lesz domináns Magyarországon az omikron. Addig csökkenni fognak az esetszámok, onnantól viszont meredeken emekledni kezdenek majd a kutató szerint.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.