Az IDEA Intézet döntetlent mér, fideszes áttörésről szerinte nem beszélhetünk

belföld
2021 december 20., 07:39
comments 7

November végén, december elején az ellenzéki pártok közös listájának a teljes, választókorú népességen belül a Fidesz−KDNP-vel azonos volt a támogatottsága: az ellenzék és a kormánypárt egyaránt 38-38 százalékon állt a DK-közeli IDEA Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása szerint. Az elmúlt hónaphoz képest a Fidesz esetében semmilyen mozgás nem történt, míg az ellenzék támogatottsága 1 százalékponttal csökkent.

A biztos szavazó pártot választók rétegében viszont némi elmozdulást mért az IDEA. Míg az előző mérés alkalmával a Fidesz–KDNP 3 százalékponttal vezetett, ez december elején újra 1 százalékpontra csökkent.

Az intézet ezzel együtt úgy látja, az ellenzéki előválasztást követően a kormányoldal újra átvette a napirendformálás irányítását, az ellenzék passzívabbá vált, de a Fidesz támogatásának érdemi emelkedéséről nincs szó.

A perszonalizált politikai térben jelentős szerepe van a politikai vezetőknek – írja közleményében az IDEA –, ezért egy harmadik kérdésben nem egyszerűen a közös ellenzék és a kormánypárt listáját versenyeztették meg egymással, hanem megnevezték a két nagy politikai tömb listavezetőjét, Márki-Zay Pétert és Orbán Viktort. Ebben a konstellációban a teljes népességen belül a Márki-Zay-féle ellenzéki közös lista vezetett 1 százalékponttal úgy, hogy csökkent az ismeretlen preferenciájúak aránya, a biztos szavazó pártot választóknál viszont az Orbán vezette kormánypárti listának lett 2 százalékpontos előnye.

Ami az egyes pártokat illeti, az IDEA-nál a teljes népességet tekintve a Fidesz–KDNP támogatottsága 1 százalékpontos emelkedéssel jelenleg 35 százalékos, ez a legjobb adat 2021-ben. Az ellenzéki pártok közül a Jobbik és az MSZP támogatottsága is 1-1 százalékponttal csökkent (8, illetve 3 százalék), a többi párté viszont változatlan. A DK 12, a Momentum 8, a Párbeszéd 2, az LMP 1 százalékon áll.

A parlamenten kívüli Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom egyaránt 3–3 százalékot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson az intézet mérései alapján.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.