Zöld utat kapott az Európai Gyógyszerügynökségtől a Novavax vakcinája, az EU Bizottságra várnak

járvány
2021 december 20., 14:50

Megadná a feltételes forgalomba hozatali engedélyt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Novavax vakcinájának. Az EMA ajánlása szerint az új típusú védőoltást 18 éven felülieknek adhatnák. A vakcinát eddig Indonéziában és a Fülöp-szigeteken engedélyezték vészhelyzeti használatra, továbbá a WHO is megadta rá a vészhelyzeti engedélyt.

Az amerikai gyártmányú vakcina lehet az első fehérjealapú védőoltás az EU-ban. A technológia annyiban különbözik a többi vakcinától, hogy a vírus laborban megtermelt tüskfehérjéjéből állítanak elő egy, a koronavírushoz hasonló szerkezetű nanorészecskét, a szervezet erre reagál, és az immunválasz során kialakul a védettség. A vakcinából két dózis az ajánlott mennyiség.

A cég jelenleg is teszteli, hogyan reagál az omikron vírusvariáns a védőoltásra. Ha szükséges, nekiállnak egy újabb, frissített verzió gyártásának.

A vakcina terjesztése akkor kezdődhet, ha az EU Bizottság is jóváhagyja a vakcinát, amiből még augusztusban rendelt 200 millió dózist. (Via AP, Novavax)

Ezt a cikket gyakornokunk, Bódog Bálint írta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.