Elítéltek egy harvardi biokémikus professzort, amiért elhallgatta kínai kutatói állását és jövedelmét

bűnügy
2021 december 22., 06:21
comments 1

Egy bostoni esküdtszék szerint Charles Lieber hazudott a hatóságoknak, jövedelmet és egy kínai bankszámlát titkolt el. A 62 éves férfi ellen a kínai gazdasági kémkedés elleni, még Donald Trump elnöksége alatt hozott program alapján emeltek vádat. A jogszabályt sok bírálat érte Kína-ellenessége miatt, de ártalmas lehet a kutatás szabadságára és hosszabb távon az USA műszaki fejlődésére is. Több nagy egyetem, így a Stanford, a Yale, a Berkeley, a Princeton és a Temple is azt kérik az igazságügyi minisztertől, hogy függessze fel a programot.

Lieber, aki korábban a Harvard egyetem biokémia-tanszékének volt a vezetője, 2011-től a kínai Wuhan műszaki egyetemen is dolgozott, ahol havi 50 ezer dolláros fizetést kapott, és további 158 ezer dollárt a költségeire. 1,5 millió dollárért létesíthetett kísérleti laboratóriumot, cserébe publikációkat és szabadalmakat vártak tőle. Reputációja védelmében azonban otthon mindezt eltitkolta.

A kínai "Ezer tehetség" programban való részvétel nem minősül önmagában bűnnek, csakhogy Lieber harvardi tanszéke 15 millió dollárt kapott kutatásra az amerikai kormánytól, és a tudós az összeférhetetlenségi szabályok miatt köteles lett volna jelenteni kínai kötődését, amit azonban nem tett meg.

Ügyvédje szerint Lieber ellen nem volt semmi bizonyíték, és fel sem merül, hogy hazudott vagy szándékosan bármit elhallgatott volna. A tudós januári letartóztatása óta fizetett szabadságon van a Harvardon. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.