Egy új brit jelentés szerint 50-70 százalékkal kisebb eséllyel kerülnek kórházba az omikron-fertőzöttek, mint a korábbi variánsokat elkapók

járvány
2021 december 23., 17:57

Biztatónak nevezte a brit egészségügyi biztonsági ügynökség annak az elemzésnek az előzetes megállapításait, amiben azt vizsgálták, hogy milyen arányban kerülnek kórházba és intenzív osztályra az omikron variánssal megfertőződöttek. Dél-afrikai, dán, skót és angol adatokat vettek alapul.

Eszerint az omikronnal megfertőződötteknél 31-45 százalékkal kisebb az esély, hogy kórházi sürgősségi osztályára menjenek, mint azoknál, akik a korábbi variánsokat kapták el. Hogy valóban kórházi kezelésre is szorulnak, ott az omikronosoknál 50-70 százalékkal kisebb az esély, mint a korábbi variánsok esetében.

Figyelmeztetnek ugyanakkor arra is, hogy ha sokkal többen kapják el a fertőzőbb omikront, akkor a kedvező arányok ellenére is nagy nyomás alá kerülhet az egészségügy. (A briteknél rekordon van az új fertőzöttek száma, és nő a kórházban kezelt covidosok száma is.) Ráadásul most még főként fiatalok kerültek kórházba, a járvány nem érte el az idős korosztályt.

Megnézték azt is, hogy milyen védettséget adnak a vakcinák az omikron ellen. A két oltás „korlátozott védelmet” nyújt a megfertőződés ellen, de az emlékeztető oltás jelentősen javít ezen. 10 hét után ez a megerősített védelem 15-25 százalékkal csökken, de még mindig magasabb, mintha csak két oltás lenne. A súlyos betegségtől és a haláltól pedig továbbra is nagyon nagy eséllyel véd. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.